USA kliimasaadik taotleb Hiinas emissioonipiiranguid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autotee Hiina pealinnas Pekingis.
Autotee Hiina pealinnas Pekingis. Foto: AFP / Scanpix

USA kliimakõneluste juht ütles, et sõidab Hiinasse, saamaks Pekingilt lubaduse riigi kasvuhoonegaasiemissioone uue kliimasoojenemisleppe raames kärpida.

Bonnis käivate kliimakõneluste ajal ütles USA saadik Todd Stern, et ta suundub laupäeval Pekingisse, sest igasuguse tulevase leppe juurde peavad kuuluma otsustavad sammud Hiinalt.

Stern avaldas kahetsust, et arengumaad - mille meelest kannavad rikkad riigid kliimasoojenemise eest ajaloolist vastutust - nõuavad, et neilt veel vähemalt kümme aastat emissioonikärpeid ei nõutaks.

«Arenenud riigid, mis tõesti nõustuvad jõulisi samme astuma, ei lepi kauaks maailmaga, kus majanduslikud rivaalid saavad süsihappegaasi osas vabad käed,» ütles Stern.

Tema sõnul ei pea Hiina ja teised arengumaad astuma samu samme, mida arenenud riigid, kuid siiski näitama, et nad «on piisavalt ambitsioonikad, et vastata üldjoontes teaduse õppetundidele».

Enam kui 180 riiki teevad praegu tööd, et jõuda detsembris Kopenhaagenis toimuval kohtumisel uue kliimaleppeni, mis asendaks 2012. aastal aeguva Kyoto leppe nõudeid.

Stern lubas Hiinas «kuulata, mitte loengut pidada» ja toonitas, et USA peab enda «koduõuel korra majja lööma».

USA kongress arutab seaduseelnõud, mis näeb ette kliimasoojenemist põhjustavate gaaside kärpimise 2020. aastaks 17 protsendi võrra 2005. aasta tasemest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles