Kõrgõzstan tahab taas USA sõdurite lahkumist riigist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude lennukid Manase baasis Kõrgõzstanis.
USA õhujõudude lennukid Manase baasis Kõrgõzstanis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani parlament kiitis täna kolmandal ehk viimasel lugemisel heaks eelnõu, mis näeb ette riigis asuva Ühendriikide õhuväebaasi sulgemist.

Otsustaval hääletusel toetas 2001. aastast riigis asuva baasi sulgemist 94 ja vastu hääletas viis rahvasaadikut, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Selle kohaselt peavad Ühendriikide sõdurid lahkuma järgmise aasta juuliks Kõrgõzstani pealinna Biškeki lähedal asuvast Manase sõjaväebaasist. Samal aastal lõpeb ka Kõrgõzstani baasileping USAga.

Tõenäoliselt kiidab USA sõjaväebaasi sulgemise heaks ka president Almazbek Atambajev, kelle peamiseks valimislubadusteks see ka oli.

USA kasutab õhuväebaasi Afganistani missiooni logistika- ja transiitkeskusena ning see on oluline lüli Afganistanis teenivate Ühendriikide ja NATO liitlasvägede väeüksuste varustamisel. Kokku on sõjaväebaasis üle tuhande Ühendriikide sõduri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles