Ukraina nõuab Venemaalt arhiivimaterjale näljahäda kohta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina näljahädas hukkunute memoriaal.
Ukraina näljahädas hukkunute memoriaal. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina riiklik julgeolekuteenistus SBU küsis Moskvalt ametlikult praeguse seisuga salastatud arhiivimaterjale 1930ndate alguses miljoneid inimesi tapnud näljahäda kohta, kirjutab Raadio Vaba Euroopa oma

kodulehel

.

Ukrainas nimetatakse 1929-1933 aasta näljahäda ametlikult genotsiidiks. 25. mail alustas selle riigi julgeolekuteenistus taas tolle tragöödia uurimist.

SBU juht Valentin Nalivaitšenko rõhutas täna, et Venemaa koostöö on selle uurimise seisukohast väga tähtis. Samuti lisas ta, et uurimine pole mingil juhul suunatud Venemaa vastu. Luurejuhi sõnul käib näljahäda uurimine kõigis Ukraina 17 regioonis.

Paljud ajaloolased peavad Ukraina näljahäda Nõukogude Liidu toonase juhtkonna korraldatud genotsiidiks ukrainlaste kallal. Vene ametnikud sellega ei nõustu, viidates, et sama näljahäda nõudis miljoneid elusid ka Kesk-Venemaal, Siberis ja Kasahstanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles