Paet kohtus Vene kolleegi Lavroviga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: AP / Scanpix

Välisminister Urmas Paet kohtus täna Vene kolleegi Sergei Lavroviga, teatas välisministeerium oma pressiteates.

Ministrid arutasid Taanis Helsingøris Läänemeremaade Nõukogu välisministrite kohtumise raames toimunud kahepoolsel kohtumisel Eesti-Vene suhete seisu ja arenguid pärast nende viimatist kohtumist 2008. aasta detsembris. Käsitleti kahepoolseid majandussuhteid, viisapoliitikat ja mitmete töös olevate lepingute seisu.

Eesti välisministeeriumi teate hinnangul hindasid mõlemad ministrid positiivselt jaanuarikuiseid välisministeeriumide vahelisi poliitilisi konsultatsioone, kus põhitähelepanu all olid kahepoolsete suhete praktilised küsimused ja ametkondadevahelise suhtlemise tõhustamine.

Sel kuul toimuvad Tallinnas Eesti-Vene välisministeeriumite konsultatsioonid Euroopa teemadel.

Välisministrid tõdesid, et kahe riigi kultuurisuhted on arenenud jõudsalt. «Kultuurikoostöö arengut peegeldab ka see, et tänavu jaanuaris, Vene Föderatsiooni kultuuriministri Aleksander Avdejevi visiidi ajal Tallinnasse, allkirjastati Eesti-Vene kultuurikoostöö programm aastateks 2009-2011,» märkis Paet.

Paeti sõnul peab Eesti positiivseks, et Venemaa kõrvaldas veebruaris tekkinud vastuolu Eesti ja Venemaa rahvusvahelise autovedude kokkuleppega ja tänasest kaob Venemaa poolt Eesti vedajatele ajutiselt rakendunud maanteemaks.

Eesti minister avaldas lootust, et peagi taaskäivitub kahepoolse transpordikomisjoni töö. «Eesti ja Venemaa kahepoolse transpordikomisjoni raames saaks arutada mitmeid lahtiseid küsimusi, näiteks Narva silla remont,» märkis ta. «Tallinn-Peterburi lennuliini avamine ja paremad transpordiühendused tuleksid kasuks nii inimestevaheliste kontaktide arendamisele, turismile kui ka ärisuhetele.»

Viisapoliitikat käsitledes ütles Paet, et Eesti omalt poolt on teinud kõik, et lihtsustada piiriäärsete alade elanike elu senise piiriületuskorra lõppemise järel. «Eesti väljastab mitmekordseid mitme-aastase kehtivusega viisasid. Lisaks piiriäärsetele elanikele laieneb see uus liberaalne kord kõikidele Venemaa elanikele, kes Eesti viisat taotlevad,» toonitas ta.

«Uue olulise lihtsustusena kaotab Eesti alates käesoleva aasta 30. juulist viisakutse nõude Eesti viisa taotlemisel,» teatas välisminister. Paet avaldas lootust, et Venemaa leiab lähiajal võimalusi vastata omapoolsete sammudega, mis lihtsustaks nii piiri ääres elavate kui ka teiste Eesti kodanike liikumist.

Paet kinnitas kohtumisel ka Eesti valmisolekut viia lõpule ettevalmistused diplomaatilise kinnisvara kokkulepe ning pensionikindlustuslepingu sõlmimiseks.

Venemaa välisminister Lavrov avaldas valmisolekut Eesti-Vene suhetega pragmaatiliselt edasi liikuda. Samas tõstatas Lavrov küsimuse aeglasest naturalisatsioonitempost Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles