Arheoloogide labida alla sattus rooma muinsuste asemel mammut

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutipilt mammutist.
Arvutipilt mammutist. Foto: Photoshot/SCANPIX

Vanade roomlaste jälgi ajanud serbia arheoloogid leidsid kaevamiste käigus mammuti skeleti, mis võib esialgsetel hinnangutel olla miljon aastat vana, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Luustik tuli välja arheoloogiliste kaevamiste käigus Doonau ääres. Arheoloogid ei otsinud sealt aga sugugi mitte miljon aastat tagasi elanud loomi, vaid uurisid hoopiski vanade roomlaste Viminaciumi sõjaväeasulat.

Serbia loodusloomuuseumi esindaja Zoran Markovici sõnul on luustik hämmastavalt hästi säilinud, väikseid kahjustusi on vaid koljul. «Meie hinnangul on see skelett umbes miljon aastat vana, otsustades pinnasekihi järgi, kust see leiti,» rääkis ta kohalikule telekanalile B92.

Asjatundjate hinnangul oli see loom oma elu ajal rohkem kui neli meetrit pikk ja kaalus kuni kümme tonni. Ta võis hukkuda teekonnal Põhja-Aafrikast Lõuna-Euroopasse.

1996. aastal leiti mammutisäilmed Põhja-Serbiast Kikinda linna lähedalt. Nende vanust hinnati umbes poolele miljonile aastale. Loomale pandi postuumselt nimeks Kika ning peagi kujunes sellest menukas turismimagnet. Tänavu 6. septembril korraldatakse Kikindas Kika 12. sünnipäeva puhul mammutifestival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles