ISKU tõmmati Vene kaitseministeeriumi korruptsiooniskandaali

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istub endine kaitseminister Anatoli Serdjukov, seisab praegune minister Sergei Šoigu.
Istub endine kaitseminister Anatoli Serdjukov, seisab praegune minister Sergei Šoigu. Foto: SCANPIX

Lahti mööblitootja ISKU sattus juba enam kui pool aastat kestnud korruptsiooniskandaali, mille keskmes on Vene kaitseministeerium ja raha kasutamine selles riigiasutuses.

Vene ametnike väitel ostis kaitseministeerium ISKUlt Krasnodari kadetikooli jaoks miljonite eurode eest mööblit, jättes arvesse võtmata riigihankel parima pakkumise teinud firma ja eelistades kallimat pakkumist, kirjutab Helsingin Sanomat.

ISKU on igasugused pistisesüüdistused kindlalt tagasi lükanud.

Mullu oktoobris alanud korruptsioonikahtluste uurimine viis kaitseministri Anatoli Serdjukovi vallandamiseni ja Sergei Šoigu ametissenimetamiseni.

Korruptsiooniskandaali uurimine on ka Venemaa mõistes täiesti omaette klassist. Uurimiskomisjoni väitel on kaitseministeeriumilt petetud välja 7,5 miljardit rubla ehk 170 miljonit eurot.

Kõige tõsisemad süüdistused on tabanud kinnisvaraosakonna endist juhti Jevgenia Vassiljevat, keda avalikkuses on nimetatud Serdjukovi armukeseks.

Eksminister ise on siiani igasugustest süüdistustest pääsenud.

Varem olid kahtluse all kokku kolm ministeeriumi erinevaid üksusi juhtinud naist, kellele meedia on pannud mitmeid hellitusnimesid, nagu näiteks Serdjukovi naispataljon ja amatsoonid.

Sel nädalal liitus nendega neljas naine, kuna Kommersandi andmetel sattus konkurentsiameti huviorbiiti kaitseministeeriumi koolitusosakonna juht Jekaterina Priezžjova. Enne seda ametikohta töötas ta Voentorgi peadirektorina ja siis ministri nõunikuna.

Tsiviil- ja sõjaväeprokuröridele antud uurimismaterjalid puudutavad Krasnodari kadetikoolile ostetud mööblit.

Ministeerium kuulutas mullu välja riigihanke, mille võitis 124 miljoni rubla (ligi kolm miljonit eurot) suuruse pakkumise teinud Vene firma Dikon. Kui firma esindajad küsisid ministeeriumilt mööbli kättetoimetamise tähtaegu, siis öeldi neile, et ärge nähke vaeva, kuna mööbel on juba olemas.

Dikoni esindajad helistas kadetikooli ja Kommersandi andmetel kinnitati sealt, et «Jekaterina Priezžjova organiseeris meile mööbli ISKUst».

Uurijate väitel organiseeris naine mööbli ISKU Interiori Moskva filiaali juhi kaudu, kes on tema isiklik tuttav. Ligi 4,25 miljonit eurot maksnud mööbli eest ei tasutud ministeeriumi eelarvest, vaid selle maksis kinni ministeeriumi heategevusfond Pomoštš i miloserdie (Abi ja halastus).

Konkurentsiameti väitel tegutseti sellise skeemi järgi selleks, et hanke hind ja ebaseaduslikkus silma ei hakkaks.

Sama fond on ostnud mööblit ka Stavropoli, Orenburgi ja Peterburi kadetikoolidele.

ISKU tegevjuht Arto Tiitinen hoiab toimuval silma peal ja kinnitab, et firma pole milleski süüdi.

«Ka Ladal ja Mercedesel on erinevused,» põhjendas ta mööbli kallimat hinda. «Me ei ole odavaim mööblimüüja Venemaal, vaid pigem üks kallimaid. Kuid meie mööbel valmib Lahtis ja see peab vastu 20 aastat ning kui jõutakse kokkuleppele, siis see, mis lubati, see ka kohale toimetatakse.»

Tiitineni sõnul on ISKU müünud aastakümnete jooksul mööblit nii Vene kaitsejõududele kui presidendikatseleile. «Me pole andnud ja me ei kavatse mingit pistist anda.»

ISKU tegevjuht ei tea, miks firma kaitseministeeriumi korruptsiooniskandaali sattus. Üheks põhjuseks võivad olla laialdased personalimuudatused.

Serdjukov jõudis viie ministriametis veedetud aastaga teha ümberkorraldusi kindralstaabis ja vallandada kolmandik töötajatest. Üks muudatus järgnes teisele ja ka näiteks mereväe peastaap koliti Serdjukovi kodulinna Peterburi.

Serdjukovi asemele nimetatud Sergei Šoigu on mitmeid uuendusi tühistanud. Korruptsiooni puudutavat suurt uuringut on peetud vastaste sammuks vabaneda uuendusi läbi viinud Serdjukovist.

Aga on ka kolmas teooria ja see on inimlik. Serdjukov oli 1990ndatel mööbliärimees, kui ta abiellus Priozjorski nõukogudeaegse linnapea Viktor Zubkovi tütre Juliaga.

Aastatel 2007-2008 Vene peaministriks olnud Zubkov kuulub Vladimir Putini ringkonda.

Serdjukovi karjäär sai eduka abiellumise tagajärjel hoo sisse. Abikaasade omavahelisi suhteid segasid Serdjukovi väidetavad armuafäärid ja just need panidki punkti tema poliitilisele karjäärile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles