Lavrov: tuumakärpekõnelused ei tohi piirduda USA ja Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Kui Venemaa ja USA on strateegilise ründerelvastuse piiramise leppe (START) jõustanud, peavad edasised relvakärpekõnelused jätkuma mitmepoolselt, sest teema puudutab ka teisi riike, mille relvastuse tase on Venemaa ja USA-ga võrreldav, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov täna.

«Esmatähtis on praegu jõustada uus START-lepe, mis on juba allkirjastatud ja ratifitseeritud ja mida on hakatud täitma. Meil kulub veel mitu aastat, enne kui jõuame leppega ette nähtud tasemeni,» rääkis Lavrov teleusutluses.

«Lisaks eelmainitud strateegilist stabiilsust mõjutavatele teguritele tuleb meil mõelda sellele, et järgnevate sammude puhul, mis võidakse strateegiliste ründerelvade vähendamiseks välja pakkuda, tuleks kaaluda mitmepoolset formaati, sest edasine kärpimine viib meid tasemeni, mis on võrreldav teistele riikidele peale Venemaa ja USA kuuluva tuumaarsenaliga.»

«Ma pean silmas mitte ainult ametlikult tunnustatud tuumariike, vaid kõiki riike, kellel on tuumarelvad,» rõhutas Vene välisminister.

Uues START-leppes, milles USA president Barack Obama oma esimesel ametiajal Moskvaga kokku leppis, nõustuti kärpima strateegilist tuumaarsenali 1550 lõhkepeani. Sel nädalal Berliinis peetud kõnes tegi Obama ettepaneku kärpida tuumaarsenale kolmandiku, sel juhul jääks kummalgi riigil alles 1000 tuumalõhkepead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles