Assange: Snowden on turvalises paigas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WikiLeaksi asutaja Julian Assange.
WikiLeaksi asutaja Julian Assange. Foto: SCANPIX

USA luureinfo lekitamise pärast tagaotsitav endine Luure Keskagentuuri (CIA) kaastöötaja Edward Snowden on turvalises paigas, ütles saladokumente avalikustanud veebikülje Wikileaks asutaja Julian Assange lähemalt täpsustamata.

Assange'i sõnul on Snowden ja teda saatev Wikileaksi töötaja Sarah Harrison «hea tervise juures ja turvalises paigas ning ühenduses oma juristidega».

Snowden kavatses meedia teatel sõita esmaspäeval Vene reisilennukiga Moskvast Kuubale, kuid lennukis olnud ajakirjanike sõnul 30-aastane ameeriklane salongi ei sisenenud ja tema nimele registreeritud istekoht jäi tühjaks.Assange ei soostunud USA «ähvarduste»tõttu ütlema, millises riigis Snowden tema andmetel viibib.

Snowden pages mais Hongkongi, kust ta pühapäeval Moskvasse lendas.

USA tühistas pühapäeval endise Luure Keskagentuuri (CIA) kaastöötaja passi, et takistada tema reisimist. Assange sõnul kasutas Snowden Hongkongist lahkudes Ecuadori väljastatud pagulasdokumenti.

Ecuadori välisminister on teatanud, et Snowden esitas sellele Lõuna-Ameerika riigile asüülitaotluse.

Snowden lekitas ajakirjandusele informatsiooni, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles