Brasiilia president lubab meeleavaldajatele ulatuslikke reforme

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guy Fawkesi maski ja Brasiilia lippu kandev meeleavaldaja.
Guy Fawkesi maski ja Brasiilia lippu kandev meeleavaldaja. Foto: Reuters / Scanpix


Brasiilia president Dilma Rouseff püüab lõpetada proteste ning tegi ettepaneku korraldada rahvahääletus poliitiliste reformide üle.
 


Rahvale antud lubadustes, mida ta nimetas viieks paktiks, kinnitas ta ka, et suurendab ühistranspordile tehtavaid riiklikke kulutusi ning keskendub enam tervishoiule ja haridusele. Ta kohtus ka piirkondade kuberneride ja linnapeadega, kes nõustusid plaanidega, edastas BBC.

Samas on mõned aktivistid lubanud siiski jätkata, kinnitades, et president räägib küll lubadustest, ent mingeid tegelikke meetmeid olukorra parandamiseks, pole ta välja pakkunud.

Eile hommikul toimusid mitmetes linnades uued meeleavaldused, kuigi hinnanguliselt oli neis osalev rahvahulk väiksem kui möödunud nädalal toimunutel, kus toimusid sageli ka kokkupõrked politseiga. Näiteks marssisis BBC andmetel möödunud nädalal Rio de Janeiros ligi 100 000 inimest, ent eile võis esialgu näha vaid paarikümmet meeleavaldajat, kuigi hiljem liitus nendega veel mõni tuhat.

Tänavakaubitsejad müüsid meeleavaldajatele Brasiilia lippe ja Guy Fawkesi maske.
Samuti kogunesid sajad inimesed pealinna tänavatale ning blokeerisid ka riigi olulisemasse sadamasse Santosesse viiva tee.

Goiasi osariigis hukkus meeleavaldustes kaks naist, kes jäid politsei sõnul teesulust läbi kihutanud auto alla. Praeguseks on meeleavaldustes hukkunud kokku viis inimest.

Enne kohtumist omavalitsuste esindajatega sai president kokku ka meeleavaldajatega. «Minu valitsus kuulab demokraatlikke hääli,» sõnas ta pressikonverentsil. «Me peame õppima kuulma hääli tänavatel,» kinnitas ta. «Brasiilia on valmis edasi liikuma ning on teinud selgeks, et ei taha jääda sinna, kus ta praegu on.»

Presidendi viis lubadust rahvale sisaldasid poliitilist reformi, majanduslikku vastutust ning lisakulutusi tervishoiule, transpordile ja haridusele. Lisaks lubas ta tulevikus karmimaid karistusi korruptsiooni eest.

Ta tegi ettepaneku korraldada rahvahääletus moodustamaks asutavat kogu, mis asuks tegelema Brasiilia põhiseaduse muutmisega ning lubas, et valitsus annab 50 miljardit reaali transpordi infrastruktuuri parandamiseks.

Järgmisel aastal toimuvad Brasiilias nii presidendivalimised kui meeletute kulutuste tõttu palju pahameelt põhjustanud jalgpalli maailmakarika turniir, mille piletid jäävad paljudele kohalikele elanikele kõrge hinna tõttu kindlasti kättesaamatuks.

Meeleavaldused toimusid enam kui 100 Brasiilia linnas ning said alguse ligi kolm nädalat tagasi Sao Paulos, kus esialgu nõuti vaid ühistranspordi hinnatõusust loobumist.

Kohalikud omavalitsused tulid sellele nõudmisele vastu, ent meeleavaldused kasvasid valitsusvastaseks protestiks, kus nõuti paremat haridus- ja tervishoiusüsteemi ning väljendati tuliselt oma pahameelt korruptsiooni ja suhteliselt kõrgete maksude üle, mis ometi ei taga Brasiilia elanikele turvalist elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles