HRW kutsub Leedut taasavama CIA salavanglate uurimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline organisatsioon Human Rights Watch (HRW) kutsus Euroopa Liidu eesistujaks saavat Leedut võtma taas uurimise alla tema võimalikku osalust USA salavanglate programmis.

"Leedu reedab olulised EL-i põhimõtted, kui keeldub uurimast tõsiseid süüdistusi sellistes inimõigusrikkumistes nagu inimeste kadumised ja piinamised," on öeldud HRW-i esindaja Lotte Leichti pressiteates.

"EL-i eesistuja peab demonstreerima julgust ja liidripositsiooni võitluses kuritegevuse," lisas ta.

HRW-i väitel hoiduvad Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglate osas põhjalikku uurimist läbi viimast ka Taani, Soome, Saksamaa, Makedoonia, Portugal, Rumeenia, Hispaania, Rootsi ja Ühendkuningriik.

2009. aasta lõpus avaldatud seimi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni uurimisraportis öeldakse, et „julgeolekuamet sai partneritelt palve valmistada Leedus ette vahistatud isikute kinnipidamiseks sobivad ruumid“.

Uurimise käigus tehti kindlaks kaks objekti Vilniuses ja pealinna lähistel, kuhu võisid olla sisse seatud ruumid inimeste kinnipidamiseks. Samuti tuvastati mitu CIA-ga seostatud lendu Vilniusse ja Palangasse aastatel 2003–2006, kuid küsimus, kas Leedusse toodi terrorismis kahtlustatavaid isikuid või mitte, jäigi vastuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles