Hague: USA ja Briti salaluure ainus siht on kaitsta kodanike vabadusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister William Hague peab kõnet Ronald Reagani nimelises raamatukogus.
Briti välisminister William Hague peab kõnet Ronald Reagani nimelises raamatukogus. Foto: SCANPIX

Erinevalt riikidest, kus rakendatakse salaluuret rahva kontrollimiseks, eksisteerib Ühendriikides ja Suurbritannias salaluure üksnes selleks, et rahva vabadusi kaitsta, lausus Briti välisminister William Hague eile Californias peetud kõnes.

Hague rääkis Los Angelesest loodes Simi Valley's asuvas USA endise presidendi Ronald Reagani nimelises raamatukogus, et salajane luuretöö on inimeste vabaduste kaitsmiseks hädavajalik, kuid seda tehes tuleb jääda seaduste piiresse.

«Me peaksime ainult uhkust tundma Suurbritannia ja USA unikaalse ja asendamatu koostöö üle luureinfo vahetamisel,» ütles välisminister.

«Luureinfo on viimastel nädalatel muutunud arutelude teemaks. Väljendugem selgelt. Mõlemas riigis toimub luuretöö rangetes õiguslikes raamides. Me töötame seaduse ülimuslikkuse tingimustes ning oleme oma tegevuses ka aruandekohuslikud,» rääkis ta.

Briti välisametkonna juht oli Ühendriikide riikliku julgeolekuameti (NSA) jälgimisprogrammid paljastanud Edward Snowdeni juhtumit kommenteerides napisõnaline.

«Olen nende küsimuste eest vastutav minister Ühendkuningriigis....pean olema ettevaatlik, mida ma välja ütlen,» lausus Hague.

Hague'i hinnangul on ääretult oluline neil teemadel rääkides mitte anda terroristidele, organiseeritud kuritegevusele ning välisriikide luureasutustele vihjeid ja eeliseid.

«Terroristid kavandavad salaja meie kahjustamist. Kuritegelikud rühmitused kavandavad salaja meilt varastamist. Välisriikide luureteenistused kavandavad salaja meie järele luuramist. Uusi relvasüsteeme töötatakse välja salaja. See tähendab, et me ei saa oma riike kaitsta ilma, et me vastuseks nendele ohtudele tegutseksime osaliselt samuti salaja,» selgitas välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles