Suurbritannias vindub valitsuskriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminisiter Gordon Brown (vasakul) ja tagasi astunud töö- ja pensionide minister James Purnell.
Peaminisiter Gordon Brown (vasakul) ja tagasi astunud töö- ja pensionide minister James Purnell. Foto: AFP / Scanpix

Briti peaminister Gordon Brown avaldas pettumust kabinetiministri tagasiastumise üle neljapäeval ja keskendub nüüd valitsuse ümberkorraldamisele, ütles tema pressiesindaja.


«Peaminister on pettunud James Purnelli tagasiastumises, millest talle anti teada veidi enne kella 22 (Eesti aja järgi enne südaööd),» öeldi Downing Street 10st, vahendas uudisteagentuur BNS AFP ja Reutersi teateid.

Briti kergelt konservatiivne päevaleht The Times teatas veidi varem, et töö- ja pensionide minister James Purnell astus ootamatult tagasi, kutsudes Browni erakonna päästmiseks sama tegema.

Purnelli sõnul annab Browni jätkamine «hukatusliku» võidu peamisele opositsioonijõule - konservatiividele.

«Antud hetk nõuab tugevamat regulatsiooni, aktiivset riigiaparaati, paremat avalikku teenistust, avatud demokraatiat. See nõuab valitsust, mis mõõdab end selle järgi, kuidas ta kohtleb ühiskonna vaesemaid. Need on meie, mitte David Cameroni väärtused,» ütles Purnell oma avameelses kirjas Brownile.

Brownil seisab lähipäevil ees keeruline valitsusremont, sest Euroopa Parlamendi ja kohalike valimiste tulemused tõotavad tulla vasaktsentristliku Tööpartei jaoks väga kesised.

Kaks kabinetiministrit, kes on seotud kuluhüvitiste skandaaliga, on teatanud oma tagasiastumisest, samas on mõned olulisemad ministrid avaldanud soovimatust ametiposti vahetada. Üheks neist on The Timesi andmetel rahandusminister Alistair Darling.

Purnell on viimaste päevade jooksul juba viies ameti maha pannud minister ja kolmas kabinetiminister, mis tähendab kasvavat survet Browni valitsusele.

Browni pressiesindaja sõnul tuleb peaministril valitsusremonti tehes silmas pidada riigi ees seisvaid tohutuid väljakutseid. «Kuidas juhtida majandus langusest välja ja seda tugevdada, kuidas reformida avalikku sektorit ja teha sinna investeeringuid ning kuidas uuendada valijate usaldust (Briti) demokraatia ja parlamendi vastu,» sõnas ta.

Konservatiivide juhi David Cameroni sõnul tähendab ministrite lahkumine, et Brownil on ülim aeg välja kuulutada üldvalimised.

Praegune parlament valiti viieks aastaks ametisse 2005. aasta maikuus, peaministril on voli igal ajal paluda kuninganna Elizabeth II parlament laiali saata.

«Valitsus laguneb meie silme all,» ütles Cameron. «Suurbritannia väärib paremat».

Eelmise peaministri Tony Blairi büroos töötanud 39-aastast Purnelli peetakse valitseva Tööpartei üheks uueks tõusvaks täheks, kirjutas ajaleht ja märkis, et tema lahkumine kabinetist on seni selgelt rängim kaotus Brownile.

«Sedavõrd andeka ministri tagasiastumine... tõstatas kohe küsimuse, kas Purnelli sammule järgnevad veel mõned ministrid,» kirjutas leht.

Seni on Purnelli lähedane sõber ja poliitiline mõttekaaslane välisminister David Miliband kinnitanud, et jätkab kindlasti valitsuses.

Purnell oli mullu suvel üks ministritest, kes oli väga lähedal tagasiastumisele. Nii eraviisiliselt kui avalikult on ta kiitnud Browni juhiomadusi majanduse tüürimisel, ent on järjest enam mures, et erakond saab järgmistel valimistel suurelt lüüa.

Leht märkis, et Purnell ei konsulteerinud tagasiastumist ühegi teise ministriga - oma sõprade kaubandusminister lord Peter Mandelsoni, Milibandi ega olümpiamängude korraldamise ministri Tessa Jowelliga. Purnelli sõprade sõnul oli tema soov näidata selgelt, et ta ei ole seotud ühegi Browni-vastase vandenõuga, vahendas leht.

Purnell ütles kirjas Brownile, et ta tagasiastumine ja üleskutse valitsusjuhil ametist lahkuda on tehtud omal vabal tahtel. «Kui konsensus on, et sa peaksid jätkama, siis ma toetan sind alamkoja lihtliikmena,» ütles ta ja lisas, et on veendunud selle küsimuse püstitamise vajaduses.

Brownil oli kavas valitsusremondi väljakuulutamine jätta esmaspäevale, kui et kiirustada sellega reedel, teatas varem päeval peaministri büroo.

Teisipäeval teatas tagasiastumisest siseminister Jacqui Smith, kolmapäeval kogukondade minister Hazel Blears.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles