Uuring: Soome noored joovad ja suitsetavad vähem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome teismelised joovad ja suitsetavad vähem, selgub kolmapäeval avaldatud uurimistulemustest, kus langust seostatakse reklaamipiirangute, tõhusama kontrolli ja kõrgema aktsiisimaksuga.

Langustrend rõõmustab Soomet, kus alkoholi tarbimine on jätkuvalt ülejäänud Euroopaga võrreldes suhteliselt suur, ütlesid uuringu autorid Tampere ülikoolist.

Raport koostatakse iga kahe aasta tagant ja esitatakse valitsusele.

Kolmapäeval avalikustatud raportist ilmneb, et iga päev suitsetavate 14-18-aastaste soomlaste hulk on kahanenud 2001. Aasta 26 protsendilt 12-le.

Sama paljud (12%) ütlesid, et nad joovad vähemalt kord kuus alkoholi, et "väga purju" jääda. 1997. aastal oli purjujoojate protsent 22.

Samal ajal on tõusnud nende teismeliste osakaal, kes endi sõnul alkoholi üldse ei tarbi 39 protsendini. See on kõrgeim määr pärast 1983. aastat.

Uurimistöö autorite sõnul on languse põhjuseks rangemad piirangud alkoholi- ja tubakareklaamile, suurem kontroll ja kõrgemad maksud.

Soomes saab alkoholi ja sigarette osta alates 18. eluaastast, kuid müüjal tuleb küsida dokumente igalt ostjalt, kes paistab olevat alla 30 aasta vana.

Alates 2012. aastast ei ole poodides lubatud tubakatooteid avalikult eksponeerida.

Karmistatud on ka õlut ja muud lahjat alkoholi puudutavaid reegleid ning valitsus kavatseb laiendada reklaamikeelu avalikele kohtadele nagu bussiootepaviljonid ja ka sotsiaalmeediale.

Töö autorid kiidavad valitsust alkoholi ja tubaka aktsiisimaksu süstemaatilise tõstmise eest alates 2009. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles