USA ülemkohus andis homopaaridele võidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homoabielude toetajad USAs rõõmustavad ülemkohtu otsuse üle.
Homoabielude toetajad USAs rõõmustavad ülemkohtu otsuse üle. Foto: SCANPIX

USA ülemkohus kuulutas kolmapäeval hetero- ja homopaare eristanud föderaalseaduse õigustühiseks ning tühistas California osariigis kehtinud samasooliste abiellumise keelu.

Üheksast ülemkohtunikust viis jõudis seisukohale, et 1996. aastal vastu võetud nõndanimetatud abielu kaitse seadus (DOMA), mis jättis abielu vaid mehe ja naise vahelise liiduna defineerides homopaarid föderaalõigustest ilma, on põhiseadusvastane.

President Barack Obama tervitas otsust, öeldes, et ameeriklased peavad end rahvana «võrdselt looduks -- ja üksteisele pühendatud armastus peab olema samuti võrdne».

Ülemkohus leidis samuti häältega viis nelja vastu, et 2008. aastal Californias heaks kiidetud homoabielude vastane rahvaalgatus polnud seaduslik.

Nimelt seadustas see Ühendriikide rahvarohkeim osariik 2008. aasta mais samasooliste eluliidu, kuid veel sama aasta novembris korraldatud rahvahääletusel võitis seadusparandus, mille kohaselt on «ainult abielu mehe ja naise vahel Californias kehtiv või tunnustatud.» Vahepealsete kuude jooksul oli jõutud sõlmida umbes 18.000 homoabielu, mille tühistamist nõndanimetatud «Ettepanek 8» pooldajad samuti taotlesid.

Ülemkohus vältis oma teise otsusega põhimõttelist küsimust, kas samasooliste abiellumine on põhiseadusest tulenev õigus. Praeguse seisuga on see lubatud 12 osariigis ja pealinnas Washingtonis, kuid 30 osariiki peavad abielu vaid mehe ja naise vaheliseks liiduks.

Kohtuotsuseid tervitas Washingtonis asuva ülemkohtu ees tuhatkond homoabielude pooldajat. Otsustel arvatakse olevat suur mõju USA ühiskonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles