Aleksejeva: Venemaa ei anna Snowdenit USA-le välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljudmilla Aleksejeva
Ljudmilla Aleksejeva Foto: Toomas Huik

Moskva Helsingi Grupi esimees Ljudmilla Aleksejeva usub, et Venemaa ei anna USA-le välja endist riikliku julgeolekuameti (NSA) ja Luure Keskagentuuri (CIA) töötajat Edward Snowdenit ja võib talle poliitilist varjupaika anda.

«[Prantsuse filminäitleja Gerard] Depardieu sai [Vene] kodakondsuse, ta hoidis maksudest kõrvale. Miks mitte anda Snowdenile kodakondsus?» ütles ta täna Interfaxile.

USA jälgmis- ja pealtkuulamisprogrammid avalikkuse ette toonud endine riikliku julgeolekuameti (NSA) töötaja lendas pühapäeval Hongkongist Moskvasse ja on Vene võimude andmetel seni lennujaama transiittsoonis.

«Ma ei oska öelda, kas Snowden on kurjategija või reetur. Ma ei tea, kas on pannud toime kuriteo, ma ei tea, mida inimesed USAs teha tohivad ja mida mitte. Ma ei tunne nende seadusi nagu USA seadusi. Ma arvan, et Venemaa ei anna Snowdenit USA-le välja - meil ei ole vastastikust väljaandmise lepet. Kui oleks, siis kas me annaksime ta välja?» ütles Aleksejeva.

«Ma tunnen Snowdenile kaasa, kui tal õnnestub vaid Venemaal poliitilist varjupaika saada. Sõnavabaduse olukord Venemaal on palju raskem kui USAs, kust ta põgenes,» lausus ta.

USA on Snowdeni passi tühistanud ja püüab mõjutada Moskvat teda välja andma. Ecuador on võtnud kaaluda mehe asüülitaotluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles