Virolahti saladuslikule «NATO-tornile» leidus siiski ka omanik

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saladuslik mast Virolahtis
Saladuslik mast Virolahtis Foto: Repro

Virolahtisse Soome lahe ranniku lähistele kerkis 138 meetrit kõrge mast, mida ükski ametkond aluses omaks ei tunnistanud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Mast asub ligi kilomeetri kaugusel Venemaa piirist Hurppu piirivalvekordoni juures. Seda on püstitatud nädala algusest saadik.

Kõrget masti uudistanud kohalikud panid talle nimeks «NATO-torn» ja arvasid, et tegemist on sõjaväeluure ehitisega.

Kaitsejõudude kommunikatsioonijuht Eero Karhuvaara eitas alguses sõjaväe seotust masti püstitamisega, kuid oli hiljem sunnitud oma arvamust muutma. «Tegemist on kaitsejõudude sidejaamaga. Sellega toetatakse piirkonna üldist sidevõrk ja taolisi ehitisi on Soomes enam kui sada,» rääkis ta Helsingin Sanomatele.

Alguses oli Karhuvaara oletanud, et mast kuulub piirivalvele. Kagu-Soome piirivalveüksus aga kinnitas ajalehele, et mast nende projektide hulka ei kuulu.

Ka kaitseministeerium väitis, et mast ei ole nende ehitis. «Ma ei tea sellest midagi, pole ka kuulnud sellest mitte midagi,» tõdes kommunikatsioonijuht Jyrki Iivonen ajalehele.
Ka riigi sideamet pole kõnealuse torniga seotud.

Virolahti vallajuht Osmo Havuaho mäletab, et Soome riik taotles mastile ehitusluba.

«Ükski ametkond pole ehitusluba sellele taotlenud. Midagi enamat ma ei räägi,» ütles ehitusjärelevalve inspektor Risto Poikolainen ajalehele. Ta soovitas ajakirjanikul asjast mitte kirjutada.

Eile mastiga mässanud ettevõtja Tom Sjöman kinnitas, et selle püstitamine algas esmaspäeval. Tema sõnul on kogu ettevõtmine salapärane, tal endal pole masti omanikust mingit teavet.

Sjömani sõnul ehitatakse masti ümber aed ja võõraid sinna juurde ei lubata.

Ka tootjafirma ei tohtinud masti kohta ajakirjandusele andmeid edastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles