HRW: üle kahe miljoni Hiina tiibetlase on kodunt välja aetud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsis elavad tiibetlased lehvitavad rahvuslippe ÜRO Euroopa peakorteri ees Genfis.
Šveitsis elavad tiibetlased lehvitavad rahvuslippe ÜRO Euroopa peakorteri ees Genfis. Foto: SCANPIX

Hiina valitsuse programmidega on kodudest välja aetud ja ümber asuma sunnitud üle kahe miljoni tiibetlase, millega on tõsiselt kahjustatud nende traditsioonilist kultuuri ja elulaadi, ütles inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) eile avaldatud raportis.

«Kiirus ja ulatus, millega tiibeti maaelanikkonda on massilise ümberasustamis- ja ümberpaigutamispoliitikaga ümber kujundatud on Mao-järgsel ajastul pretsedenditu,» ütles HRW Hiina direktor Sophie Richardson.

«Tiibetlastel ei ole mingit sõnaõigust poliitikas, mis nende elulaadi radikaalselt muudab ega mingit võimalust selles juba niigi ülimalt repressiivses kontekstis seda vaidlustada,» lisas ta.

Raportis öeldakse Hiina ametlikele andmetele tuginedes, et aastatel 2006-2012 koliti kaks miljonit inimest uutesse majadesse või ehitati nende endi majad ümber.

Protsess on mõju avaldanud rohkem kui kahele kolmandikule Tiibeti autonoomse piirkonna elanikest.

Lisaks autonoomse Tiibeti elanikele on jõhkrat ümberasustamispoliitikat läbi viidud ka Tiibeti platoo idaosas elavate "sadade tuhandete tiibetlastest rändkarjakasvatajate" kallal.

HRW sõnul elab Hiina 2010. aasta rahvaloenduse andmetel Hiinas 6,2 miljonit tiibetlast, neist 2,7 miljonit neist Tiibeti autonoomses piirkonnas.

Hiina võimud taunisid raportit. Välisministeeriumi esindaja Hua Chunying ütles pressikonverentsil, et tiibetlaste aladel on viimastel aastakümnetel toimunud «tohutu areng igas valdkonnas, nii poliitikas, majanduses kui ühiskonnaelus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles