Vatikani pangajuhid astusid skandaali tõttu tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikani panga president Ernst von Freyberg
Vatikani panga president Ernst von Freyberg Foto: SCANPIX

Vatikani panga juht ja asejuht astusid korruptsiooni- ja rahapesuskandaali tõttu tagasi.

Juhi Paolo Cipriani ja asejuhi Massimo Tulli, kes on mõlemad ilmalikud, ameti mahapanek jõustus eile, edastab AFP.

Vatikan teatas pärast seda, et pangajuhiks saab ajutiselt Saksamaa rahandusspetsialist Ernst von Freyberg, kes on samas Vatikani panga president. Talle määrati kaks pangandusspetsialistidest asejuhti Rolando Marranci ja Antonio Montaresi.

Vatikan palkas pangas muudatuste tegemise nõuandjaks USAs Washingtonis tegutseva ärikonsultatsioonifirma Promontory Groupi.

Cipriani ja Tulli lahkusid ametist raamatupidajaks olnud preestri tõttu, keda kahtlustatakse pettuses ning arreteeriti. Lisaks temale on kahtluse all veel kaks katoliku kirikuga seotud isikut.

Preestrit ja kahte ülejäänut kahtlustatakse 20 miljoni euro ebaseaduslikus üleviimises Šveitsi pangast Itaalia panka. Samuti on preester kahtluse all väidetava rahapesu tõttu.

Paavst Franciscus lubas, et Vatikani panga tegevust uuritakse põhjalikult, sest viimasel ajal on seda panka tabanud mitu skandaali ning muutunud selle ebausaldusväärseks. Ta lubas ka reforme, mis aitavad pangal maine taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles