Egiptuse president lükkas armee ultimaatumi tagasi

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Morsi vastased tervitasid eile armee ultimaatumit rõõmuhõisetega.
President Morsi vastased tervitasid eile armee ultimaatumit rõõmuhõisetega. Foto: AFP / Scanpix

Egiptuse president Mohamed Morsi lükkas täna tagasi armee ultimaatumi, mis andis talle 48 tundi probleemide lahendamiseks. Ametlikus vastuses kinnitatakse, et riigipea jätkab omaenda plaaniga rahvusliku leppimise saavutamiseks.


Presidendiameti avalduses märgitakse, et armee ultimaatum, mida presidendiga ei kooskõlastatud, võib pigem külvata lisasegadust, mitte lahenduse leidmisel abiks olla. Morsi ütles, et armee ülejuhataja ei rääkinud temaga eelnevalt oma kavatsusest.

Vähemalt viis ministrit teatas eile valitsusest lahkumisest. Valitsuse esindaja sõnul panevad ameti maha näiteks turismi-, keskkonna-, informatsiooni-, välis- ja justiitsminister.

Egiptuse armee andis eile poliitilistele jõudude 48 tundi kriisi lahendamiseks ja rahva nõudmiste täitmiseks, lubades vastasel juhul olukorda sekkuda.

Ultimaatum esitati riigitelevisioonis ette loetud avalduses.

Üle riigi kestavad mitmendat päeva islamistist presidendi vastased meeleavaldused. Riigipea poolehoidjate ja vastaste kokkupõrgetes on võimude teatel hukkunud vähemalt 16 inimest.

Relvajõudude avalduse kohaselt on poliitiliste jõududel viimase võimalusena 48 tundi aega võtta vastutus ajalooliste asjaolude eest, mida meie riik peab läbi tegema.

«Kui rahva nõudmisi selleks ajaks ei täideta ... teevad [relvajõud] teatavaks edasise tegevusplaani ja meetmed selle jõustamise tagamiseks,» seisis avalduses.

Pealinna Kairo Tahriri väljakul tervitasid tuhanded demonstrandid armee avaldust rõõmuhõisetega.
Kaitseminister ja relvajõudude ülem kindral Abdel Fattah al-Sisi hoiatas 23. juunil, et relvajõud võivad rahutuste ärahoidmiseks olukorda sekkuda.

Opositsiooniliikumine Tamarod nõuab aasta aega ametis olnud Morsilt, et see täna õhtuks tagasi astuks, ähvardades vastasel juhul täieliku kodanikuallumatusega.

Morsi-vastased jooksid eile tormi presidendi Moslemivennaskonna peakorterile pealinnas Kairos ja hoone pandi põlema.

Egiptuse presidendile heidetakse ette 2011. aasta revolutsiooni reetmist sellega, et ta on koondanud võimu islamistide kätte. Tegemist on suurimate protestidega Egiptuses pärast kahe aasta eest toonase riigijuhi Hosni Mubaraki kukutamisega tipnenud sündmusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles