Kuidas reageerisid erinevad riigid Snowdeni asüülitaotlusele?

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdeni varjupaigaotsingute küsimuses seni enim rambivalgust nautinud Ecuadori president Rafael Correa.
Edward Snowdeni varjupaigaotsingute küsimuses seni enim rambivalgust nautinud Ecuadori president Rafael Correa. Foto: AFP / Scanpix


USA luureandmeid lekitanud tagaotsitav Edward Snowden on WikiLeaksi andmetel esitanud 21 riigile asüülipalve.


Need 21 riiki on Austria, Boliivia, Brasiilia, Hiina, Kuuba, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, India, Itaalia, Iirimaa, Holland, Nicaragua, Norra, Poola, Venemaa, Hispaania, Šveits ja Venetsueela.

Juba varem esitati varjupaigataotlused Islandile ja Ecuadorile. Eesti poole pole Snowden pöördunud.

Pärast Putini teadet, et Venemaa võtab Snowdeni küll vastu, ent siis peab ta loobuma USA andmete avaldamisest, teatas mees, et seal ta asüüli enam ei soovi.

Snowdeni asüülitaotluse tagasi lükanud riigid

India: «Me oleme palvet hoolikalt kaalunud. Me jõudsime järeldusele, et ei näe mingit põhjust taotluse rahuldamiseks,» teatas India välisministeeriumi pressiesindaja Syed Akbaruddin uudisteagentuurile AFP.

Poola: «On saabunud taotlus, mis ei austa asüülitaotluse ametlikke nõudeid. Isegi kui see vastaks nõuetele, ei annaks ma talle positiivset soovitust,» kirjutas Twitteris välisminister Radoslaw Sikorski.

Riigid, kes on kinnitanud, et varjupaiga soovija peab selle ametlikuks taotlemiseks nende pinnal viibima

Austria: Siseminister kinnitas, et varjupaigataotlus on nendeni jõudnud, ent sõnas, et taotleja peaks viibima riigi territooriumil ning saatkonnas viibimisest selleks ei piisaks.

Soome: Moskvas asuvale saatkonnale esitati asüülitaotlus, ent seda saab menetleda ainult siis, kui isik viibib riigi territooriumil. Erandid on võimalikud ainult juhul, kui isik viibib oma kodumaal, selgitas välisministeeriumi pressiesindaja.

Island: Välisminister Bjarni Benediktsson teatas 25. juunil, et ametlikku avaldust pole nendeni jõudnud ning Snowden peaks selle esitamiseks viibima Islandi pinnal. Sellest hoolimata on WikiLeaks pidanud Islandi ametnikega mitteametlikke kõnelusi võimaliku varjupaigataotluse teemadel. Islandi ametnikud ei olnud kommentaarideks kohe kättesaadavad ning seega pole teada, kas olukord on pärast seda muutunud.

Norra: Moskvas asuvasse saatkonda faksiti taotlus, ent see saab kehtiv olla vaid siis, kui selle esitaja viibib nende territooriumil, kinnitas AFP-le välisministeeriumi pressiesindaja.

Hispaania: Madrid sõnas, et ei kaalu Snowdeni asüülitaotlust, sest seda ei esitatud Hispaania territooriumil, ent kinnitas, et kui see tingimus täidetakse, kaaluksid nad tema võimalikku vastuvõtmist.

Riigid, kuhu pole nende kinnitusel taotlust esitatud

Prantsusmaa: «Me ei ole praeguseks ametlikku taotlust saanud,» sõnas välisministeeriumi esindaja Philippe Lalliot. Taotlus tuleb esitada riigi territooriumil, ent mõnel juhul on võimalik välja anda ajutine dokument, et võimaldada isikule sinna jõudmine.

Šveits: «Me ei tea, et härra Snowden oleks esitanud ühtegi avaldust,» sõnas riikliku migratsioonibüroo esindaja Celine Kohlprath.

Asüülitaotluse kommenteerimisest keeldunud riigid

Hiina: «Me oleme jälginud Snowdeni juhtumi arenguid. Ma olen näinud mõningaid raporteid tema asüülitaotluste esitamise kohta teistes riikides, ent mul ei ole selle kohta indormatsiooni,» kinnitas välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying.

Iirimaa: Justiitsministeerium keeldus kinnitamast, kas nad on saanud Snowdenilt asüülitaotluse, sest nad ei kommenteeri üksikjuhtumeid. Samas mainis pressiesindaja, et Iirimaa saab vastu võtta vaid neid varjupaigataotlusi, mis on tehtud juba riigis viibivate isikute poolt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles