Riigiduuma kiitis heaks valgekraede amnestia seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa parlamendi alamkoda kiitis täna heaks valgekraedest kurjategijate amnestia seaduse eelnõu, millega Kreml loodab parandada riigi ärikliimat.

Vene presidendi Vladimir Putini toetatav eelnõu hõlmab isikuid, kes on pannud majanduskuriteo toime esmakordselt. Kriitikute hinnangul on seadus väga nõrk ning puudutab üksnes tühist vähemust süüdimõistetud ärimeestest.

Kremli esindaja Garri Minh ütles eelnõud seadusandjaile esitledes, et see puudutab 1299 pooleliolevat kriminaalasja ja 22 inimest, kes on eeluurimise all.

Minhi sõnul vabaneb amnestiaga vanglast 340 inimest.

Inimõigusrühmitused on väljendanud muret, et meede on liiga piiratud, sest ei puuduta mõningaid Putini suurimaid kriitikuid, kes kannavad vanglakaristust vaieldavate majanduskuritegude eest.

Putini sõnul hõlmaks amnestia vaid äritegevusega seotud kuritegusid ega kehtiks korduvatele rikkujatele.

Amnestia ei kehtiks ka endisele Vene naftakontserni Jukos juhile ja Kremli kriitikule Mihhail Hodorkovskile. Praeguseks hävitatud naftafirma Jukos eksjuht Hodorkovski vahistati 2003. aastal ning mõisteti süüdi maksupettustes.

Tema toetajate sõnul oli vangistamise ajendiks ärimehe julgus rahastada toona presidendiametit pidanud Putini-vastast opositsiooni. 2011. aastal mõisteti Hodorkovski teisel protsessil süüdi nafta varastamises omaenda firmalt ning ta peab vanglasse jääma kuni 2016. aastani.

Hodorkovski advokaat Vadim Kljuvgant kommenteeris amnestiaeelnõu sõnadega: «Praegusel ajal tehakse Venemaal paljusid asju näivuse huvides. See eelnõu võetakse vastu just nimelt sel eesmärgil, sisulisi muudatusi oodata ei ole. Seda ei tuleks nimetada amnestiaeelnõuks,» lausus ta.

Amnestiat on jõuliselt toetanud Vene äriringkonnad, kes väidavad, et bürokraadid kasutavad keerulisi seadusi ettevõtjate tagakiusamiseks ja pistise andmisest keeldujate vangistamiseks.

Putini sõnul peaks uus seadus aitama kindlustada «kodanike usaldust riigiasutuste suhtes. Ja see saab juhtuda vaid siis, kui eraomandit ja äri austatakse».

Eelnõu saab eeldatavasti ladusalt ka parlamendi ülemkoja heakskiidu, enne kui president Putin selle allkirjastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles