Egiptuse president ei loobu võimust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammed Morsi
Mohammed Morsi Foto: SCANPIX

Egiptuse president Mohammed Morsi pidas televisioonis kõne, milles teatas, et ei astu tagasi.

Presidendi rõhutas, et ta valiti vabade ja ausate valimiste käigus ning ta on valmis juhipositsiooni kaitsma oma elu hinnaga, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Rahvas valis mind vabadel ja õiglastel valimistel ning ma kavatsen jätkata oma kohustuste täitmist. Seaduslikkus on ainus, mis suudab verevalamist ära hoida ja ma kavatsen seda kaitsta oma elu hinnaga,» ütles Morsi, kes süüdistas vägivalla õhutamises muu hulgas 2011. aastal lahkuma sunnitud presidendi Hosni Mubaraki toetajaid.

Täna lõpeb tähtaeg, mille Egiptuse armee andis esmaspäeval esitatud ultimaatumis poliitilistele jõududele kriisi lahendamiseks. Sõjavägi on valitsevatelt islamistidelt ja nende ridadesse kuuluvalt Morsilt nõudnud, et nad lubaks lubaks võimu juurde ka teiste parteide esindajaid, ähvardades vastasel korral sekkuda.

Morsi, kes eile hommikul lükkas armee ultimaatumi tagais, nõudis õhtul taas, et armee juhid võtaksid oma ähvardusnõudmise tagasi.

Miljonid egiptlased on viimastel päevadel Morsi vastu meelt avaldanud ning nõudnud presidendi tagasiastumist. Meeleavaldused ja kokkupõrked valitsusvastaste meeleavaldajate ja Morsi toetajate vahel toimusid ka eile.

Reuters viitas kohalikele allikatele, mille teatel sai eile pealinnas Kairos valitsusvastaste ja riigipea toetajate kokkupõrgetes surma vähemalt 23 inimest. Kõige tõsisem konflikt toimus Kairo ülikooli juures, kus sai surma 16 ja vigastada 200 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles