New Yorgi vabadussammas avatakse homme külastajatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi Vabadussammas
New Yorgi Vabadussammas Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide tuntumaid sümboleid New Yorgi sadamas asuv vabadussammas «Liberty» avatakse pärast palju kahju tekitanud orkaan Sandyt taas külastajatele.

Sandy tabas USA idarannikut, eelkõige New Yorki möödunud aasta oktoobris, tekitades suurt kahju. Prantsuse skulptor Frédéric Bartholdi vabadussammas jäi orkaanist küll puutumata, kuid Libety saar, millel see monument asub, sai märgatavaid kahjutusi.

Vabadussammas avatakse külastajatele homme 4. juulil, mil on USA rahvuspüha. Asjatundjate hinnangul peaks esimesel päeval sammast ja saart külastama umbes  15 000 inimest.

Aastas külastab seda kuulsat monumenti, mille konstrueerimisel osales ka Eiffeli torni arhitekt Alexandre-Gustave Eiffel, kolm miljonit inimest.

New Yorgi vabadussammas kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Prantslased kinkisid selle samba USA-le 1876. aastal.

Vabadussamba kõrgus on 46,05 meetrit ning koos postamendiga 93 meetrit. Skulptuur kujutab Vana-Rooma vabadusjumalannat Libertast ja seega ka vabadust. Kuju kaalub 204 tonni. See valmis 31 tonnist vasest ja 125 tonnist terasest.

Kuju jalgade juures on purustatud ahelad. Tal on käes tahvel, millel seisab « JULY IV MDCCLXXVI» (4. juuli 1776). See on USA Iseseisvusdeklaratsiooni daatum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles