Niinistö: nuhkimise asjus tuleb tõde välja selgitada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö
Soome president Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö ütles kolmapäeval, et USA väidetav luuramine Euroopa Liidu (EL) ja teiste liitlaste diplomaatiliste esinduste järele kõlab pööraselt ning ses asjas tuleb tõde välja selgitada.

Maailm on karm ja kõik nuhivad kõigi järel, tõdes Niinistö, kelle sõnul on Washington olnud luuretegevuses väga aktiivne.

EL, Saksamaa ja Prantsusmaa on tõsiselt ärritunud Saksa ajakirjas Der Spiegel avaldatust, et Ühendriikide riikliku julgeolekuameti (NSA) interneti jälgimisprogrammi PRISM üks sihtmärke oli EL kelle ametiruume ja saatkonnahooneid Brüsselis ja Washingtonis pealt kuulati.

Spiegel tugineb enda sõnul salajastele dokumentidele, millele lehel oli võimalik USA jälgimisprogrammide paljastaja Edward Snowdeni kaudu osaliselt ligi pääseda.

Briti ajaleht Guardian kirjutas samuti Snowdeni dokumentidele tuginedes, et USA luure 38 "sihtmärgi" seas olid ka Prantsusmaa, Itaalia ja Kreeka suursaatkond Washingtonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles