Püha kuu eelne vägivald: Iraagis hukkus kolme päevaga 123 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugulased kannavad teisipäevases pommirünnakus hukkunu kirstu.
Sugulased kannavad teisipäevases pommirünnakus hukkunu kirstu. Foto: Reuters / Scanpix

Iraagis sai eile šiiitide vastu sooritatud rünnakutes surma 14 inimest, viimase kolme päeva jooksul on vägivald nõudnud riigis 123 inimelu, tekitades kartuse, et riik võib libiseda tagasi usuvägivalla keerisesse, mis iseloomustas seda aastatel 2006-2007.


Kolme päeva jooksul on vägivallalaines vigastada saanud üle 320 inimese. Riigi olukorda raskendavad poliitiline kriis ning mitu kuud kestnud valitsusvastased meeleavaldused.

Vägivalla eest ei ole keegi vastutust võtnud, kuid reeglina sooritavad šiiitidevastaseid rünnakuid Iraagi suurima usurühma domineeritud valitsusega rahulolematud sunniitidest sissid.

Eile kärgatas plahvatus pealinnast Bagdadist kagus Nahrawani piirkonnas, tappes seitse ja vigastades 14 inimest, ütlesid julgeoleku- ja meditsiiniallikad. Kaks autopommi tapsid riigi põhjaosas Mosuli linnas neli inimest, rünnakutes üle riigi sai surma veel kolm inimest.

Teisipäeval sai üle riigi surma 57 ning esmaspäeval 49 inimest.

Kurdist parlamendiliikme Hassan Jihadi sõnul olukord lähiajal tõenäoliselt ei parane. Järgmisel nädalal algab moslemite püha kuu ramadaan, mille jooksul on viimastel aastatel rünnakute arv suurenenud. «Midagi ei muutu. Juuli ei kujune juunikuust rahulikumaks, sest julgeolekujõud tegutsevad endise rutiini kohaselt, nad ei muuda oma tegevust. Sissid jätkavad demonstreerimist, et nad on kõikjal ja nende käsi ulatub igale poole,» lausus parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni liige Jihad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles