Kes on Egiptuse ajutine valitseja Adly Mahmud Mansour?

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adly Mansour
Adly Mansour Foto: Wikipedia.org

Egiptuse ajutise valitseja ametisse vannutati äsja konstitutsioonikohtu esimees Adly Mahmud Mansour, keda kirjeldatakse kui salapärast ning madalat profiili hoidvat meest.

«Ma vannun, et kaitsen vabariiklikku süsteemi, austan põhiseadust ja õigussüsteemi ning valvan inimeste huve,» sõnas Mansour konstitutsioonikohtus oma ametivannet andes.

Kuigi põhiseadus näeb ette, et presidendi asemele peaks tema sobimatuse korral asuma peaminister, järgib armee teistugust tegevusplaani. Armee ülem kindral Abd-al-Fattag al-Sisi teatas eile, et Mohamed Morsi asemel valitseb riiki uute valimiste toimumiseni Mansouri. Mansouri nimi kerkis Egiptuse võimaliku riigipeana esimest korda esile ilmselt 30. juunil, vahendab BBC.

Mansour oli konstitutsioonikohtu aseesimees alates 1992. aastast ja määrati selle esimeheks 2013. aasta mais ning asus ametisse 1. juulil.

Egiptuse veebileht Masrawi kirjeldab teda kui salapärast meest, kes on seni hoidnud meedias väga madalat profiili.

Mansouri sündis Kairos 1945. aastal ning sai juristina praktiseerimise litsentsi 1967. aastal Kairo ülikoolist. 1970. aastal asus ta tööle riiginõukogus ning tõusis seal ametiredelil ja täitis mitmeid erinevaid ülesandeid, kuni 1992. aastal määrati ta konstitutsioonikohtu aseesimeheks.

Ta juhtis möödunud aastal põhiseaduse arutelu, mis kaotas nn poliitilise isolatsiooni seaduse, millega oli vana režiimi liikmetel valimistel osalemise. Just selle seadusmuudatuse tõttu sai Mubaraki-aegne peaminister Ahmad Shafiq presidendivalimistel osaleda.

Praeguse protestilaine esimesel päeval, 30. juunil, jagas organisatsioon Al-Sha'ab Yureed (Rahvas Nõuab) teiste meeleavaldajate hulgas petitsiooni, milles kutsuti üles moodustama riigi valitsemiseks presidendinõukogu ning Mansouri nimi esines selles nõukogu ühe võimaliku liikmena.

Veebileht Masrawi märgib, et praegu on Mansouri jaoks kiirete muutuste aeg. Viimased kümme aastat on ta mänginud kohtus tähtsuselt teise mehe rolli.

Kuigi Mansour pole veel avalikult esinenud, on Twitteri kasutajad tema kui ajutise presidendi pealtnäha omaks võtnud.

Kohtunik Hamid al-Jamal kirjeldas Mansouri väljaandes Al-Ahram Al-Shabab vaikse rahuliku mehena, kes teeb tasakaalustatud otsuseid ja austab Egiptuse rahva tahet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles