Kollane meri on vetikatest roheline

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qingdao linna juures Shandongi provintsis on rannad kaetud roheliste vetikavallidega.
Qingdao linna juures Shandongi provintsis on rannad kaetud roheliste vetikavallidega. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina meresid on tabanud läbi aegade suurim vetikate vohamine – Kollase mere randa uhuvad vetikatest rohelised lained, mis jätavad kaldale murukarva vallid.


Fotodel on näha inimesi ujumas ja mängimas roheliste vetikate keskel. Randade koristamiseks on appi võetud buldooserid, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Riikliku okeanoloogiakeskuse sõnul hakkas vetikas enteromorpha prolifera nähtavale ilmuma umbes nädala eest ning levis kiiresti 28 900 ruutkilomeetrisele alale.

Eelmine sedalaadi suur vohamine leidis aset 2008. aastal, mil see kattis ligi 13 000 ruutkilomeetrit.
Qingdao linna ametnike sõnul on nad praeguseks randadest eemaldanud juba 7335 tonni vetikaid.

Vetikad hakkavad massiliselt kasvama tavaliselt siis, kui vees on liiga palju toitaineid. Eriti toetab nende kasvamist suur fosforisisaldus, kuigi Kollases meres 2007. aastast esinevate vohamiste päritolu on ebaselge.

«Sel on ilmselt midagi pistmist keskkonna muutustega, ent me ei ole teaduslikult neid põhjusi veel kinnitada suutnud,» tsiteeris China Daily Qingdao okeanoloogia ülikooli professorit Bao Xinaweni.

Vetikas ei ole mürgine ega kahjusta vee kvaliteeti, ent see viib tasakaalust mereelustiku, tarbides suures koguses hapnikku ning tootes vesiniksulfiidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles