Valgevene tõrjub teateid piimasõjast Venemaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene piimatööstuse Unimilk toodang
Vene piimatööstuse Unimilk toodang Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Valgevene piimatootjad teatasid täna, et nende eksport Venemaale jätkub normaalselt. Ka Minsk tõrjus kuuldusi nn piimasõjast Venemaaga.


Venemaa teatas nädalavahetusel, et keelab 500 erineva piimatoote sisseveo Valgevenest, kuna Valgevene tootjad polevat viinud dokumentatsiooni sisse muudatusi, mis oleksid kooskõlas eelmise aasta lõpus jõustunud tehnilise reglemendiga, vahendas AFP.

Täna aga kinnitasid kaks Valgevene juhtivat piimatootjat, et nende eksport Venemaale jätkub plaanitult.

«Kõik meie plaanis olnud tarned Venemaale realiseeritakse täies mahus. Näiteks täna asusid veokid Moskva poole teele,» ütles suurima Venemaale eksportiva Valgevene piimatootja Savuškin Produkt pressiesindaja.

Ka teine suureksportija Berezovski juustutehas kinnitas täna, et tarnib endiselt Venemaale juustu.

Valgevene võimud lükkasid ümber teated piimasõja lahvatamisest. «Mingit kaubandussõda pole - ei piima- ega lihasõda,» ütles laupäeval asepeaminister Ivan Bambiza.

Valgevene peasanitaararst Valentina Katšan ütles samal päeval, et enamik Venemaale viidavatest piimatoodetest on juba saanud vajaliku uue sertifikaadi.

«Need 500 toodet, mida nimetati, on «surnud» tooted, mida praktiliselt Venemaale enam ei ekspordita,» ütles Katšan.

Moskva otsust toodete sissevedu peatada peetakse poliitiliselt motiveerituks, kuna suhted kahe naaberriigi vahel on viimastel kuudel märgatavalt jahenenud. Kremlile ei meeldi Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka lähenemiskatsed Euroopa Liidule, samas kui Lukašenka on süüdistanud Moskvat soovimatuses Minskile laenu anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles