ElBaradei: Moslemivennaskond tuleb kaasata Egiptuse tulevikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse liberaalse opositsiooni juht Mohamed ElBaradei
Egiptuse liberaalse opositsiooni juht Mohamed ElBaradei Foto: SCANPIX

Egiptuse liberaalse opositsiooni juht Mohamed ElBaradei kutsus pühapäeval avaldatud intervjuus kaasama Moslemivennaskonda Egiptuse poliitilisse tulevikku.

ElBaradei ütles Saksa ajakirjale Spiegel, et kukutatud presidenti Mohamed Morsit toetavaid Moslemivennaskonna liikmeid ei tohiks käsitleda kurjategijatena. "Ärgitan kaasama Moslemivennaskonda demokraatlikku protsessi," lausus ta saksa keeles avaldatud usutluses.

Endine ÜRO aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht andis intervjuu enne seda, kui tema kandidatuur peaministrikohale põrkus nädalavahetusel salafistliku erakonna Al-Nour vastuseisule.

"Kedagi ei tohiks ilma veenva põhjuseta kohtusse saata. Morsit tuleb kohelda väärikalt. Need põhimõtted on rahvusliku leppimise eeltingimusteks," lausus ElBaradei.

Vastates küsimusele, kas ta kardab muutuda Morsi kukutanud sõjaväe "viigileheks", kinnitas ElBaradei, et relvajõud on tema muredele vastuvõtlikud ja kuulavad teda. "Minu punaseks jooneks on seisukoht, et ma ei tee koostööd kellegagi, kes ei pea lugu demokraatiast ja sallivusest," rääkis ta.

ElBaradei ootab enda väitel valimiste korraldamist hiljemalt aasta jooksul. "Aktsepteerin Moslemivennaskonna võitu, kui see austab demokraatia põhimõtteid," märkis ta.

Lisaks kutsus Nobeli rahupreemia laureaat Saksamaad, kes on eraldanud araabia kevade raames võimu vahetanud riikidele ligi 100 miljonit eurot, austama Morsi kukutamise otsust. Berliin on seda kritiseerinud. "Sakslastel on kogemus sellest, kui raske on diktatuuri järel üles ehitada demokraatlikku riiki. Lisaks oli Saksamaa esimene riik, kes kritiseeris Morsi ebademokraatlikke poliitikaid," nentis ElBaradei.

Tema sõnul tuli tänavatele Morsi lahkumist nõudma üle 20 miljoni inimese, sest riik ei saanud endisel kursil jätkata. "Väljendun võimalikult selgelt - see ei olnud riigipööre," rääkis ta.

Al-Nour teatas pühapäeval, et on vastu ElBaradei nimetamisele peaministriks. "Meie seisukoht on lihtne. ElBaradei kandidatuuri tagasilükkamiseks on kaks head põhjust. Esiteks vajab Egiptus peaministrina tehnokraadist majandusspetsialisti, teiseks tuleb kiiresti lõpetada polariseerumine tänavatel," lausus Al-Nouri poliitik Nader Bakkar. "Me ei saa rääkida rahvuslikust leppimisest ja nimetada seejärel peaministriks Morsi tulihingeline vastane," lisas ta.

Sõjavägi kukutas Morsi kolmapäeval pärast nädala kestnud meeleavaldusi ja hoiab teda väidetavalt "ennetava meetmena" koduarestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles