Sergei Stadnikov: Egiptus on lagunemise teel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord Egiptuses muutus kolmapäeva õhtul rahutuks: sõjavägi tõi Kairo tänavatele soomukid ning president Morsi nõunik süüdistas armeed riigipöörde läbiviimises. Viimastel andmetel on armee teatanud, et võimuvahetusega kaasneb mõneks ajaks võimu minek ajutise valitsuse kätte, sellele järgnevad aga peatselt uued presidendi- ja parlamendivalimised.
Olukord Egiptuses muutus kolmapäeva õhtul rahutuks: sõjavägi tõi Kairo tänavatele soomukid ning president Morsi nõunik süüdistas armeed riigipöörde läbiviimises. Viimastel andmetel on armee teatanud, et võimuvahetusega kaasneb mõneks ajaks võimu minek ajutise valitsuse kätte, sellele järgnevad aga peatselt uued presidendi- ja parlamendivalimised. Foto: SCANPIX

Kahjuks on kodusõja puhkemine Egiptuses reaalne ning riik on juba lagunemise teel, ütles ajaloolane Sergei Stadnikov.

Stadnikov ütles «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, paraku on lisaks Süüriale ka Egiptus juba desintegreerumas või lagunemas ning mingis mõttes kodusõda juba käib, sest juba on vähemalt 70 tapetut ning üle tuhande haavatu, vahendas ERR Uudised.

Seega on ajaloolase sõnul näha, et riiklikud institutsioonid, eelkõige politsei ei toimi, lisaks on riigis aga demograafilised ja majanduslikud probleemid, võimalik kodusõda sarnaneks Stadnikovi hinnangul Alžeeria ja Iraagi sõjale.

«Sabotaaž, terrorirünnakud, plahvatused ja muu sarnane; aga Egiptuse puhul võib öelda seda, et lisaks sellistele koletislikele võimalustele, mis on väga tõenäolised, on erinevalt Iraagist ja ka Alžeeriast Egiptus siiski märksa tagasihoidlikuma, vaesema majandusliku põhjaga riik ja täiendavad sotsiaalsed probleemid muidugi võimendavad seda kohe väga tugevalt,» rääkis Stadnikov.

Stadnikovi sõnul lootis ta, et Egiptuse sõjavägi suudab paremini korda pidada ja verevalamiseks ei lähe, kuid kahjuks on olukord kontrolli alt välja minemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles