Transparency: maailm on muutunud korrumpeerunumaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailm on viimase kahe aasta jooksul muutunud korrumpeerunumaks, ilmnes teisipäeval avaldatud üleilmsest uuringust - enam kui poolte hinnangul esineb pistisevõtmist varasemast rohkem ja veerand küsitletuist tunnistas, et on viimase 12 kuu jooksul altkäemaksu andnud.

Berliinis baseeruva organisatsiooni Transparency International uuringu kohaselt usaldavad inimesed nüüd vähem neid kaitsma seatud institutsioone, sealhulgas politseid, kohtuid ja erakondi.

Vastanute sõnul on majanduskriisi algusest 2008. Aastal korruptsioonivastane võitlus muutunud loiumaks.

Transparency avaldatud Korruptsioonibaromeeter 2013 on maailma ulatuslikem korruptsioonialane uuring. Küsitlusele vastas 114 000 inimest 107 riigis, teatas organisatsioon.

Selle andmeil on viimase 12 kuu jooksul andnud avaliku teenistuse või institutsiooni liikmele altkäemaksu 27 protsenti vastanuist, mis ei näita olukorra paranemist varasemaga võrreldes.

Transparency juhtis tähelepanu ka seosele pistisevõtmise ja vaesuse vahel - kaheksa korrumpeerunumat riiki on Aafrika kontinendil.

Viiekümne ühes maailma riigis peeti kõige korrumpeerunumaks erakondi, kolmekümne kuues politseid ja kahekümnes kohtuorganeid.

Inimeste positiivne hinnang võimude jõupingutustele korruptsiooni vastu võitemisel on 2008. aastast saadik langenud 31 protsendilt 22-le.

Samas on uuringu kohaselt kasvanud inimeste soov korruptsioonile vastu seista, kaks kolmandikku neist, kellelt pistist nõuti, keeldusid sellest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles