Läti välisminister: topeltkodakondsus võib seada piirangud töötamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgars Rinkēvičs
Edgars Rinkēvičs Foto: Toomas Huik

Topeltkodakondsusega Läti kodanikele võivad hakata kehtima mõningad piirangud riigiametites töötamisel, ütles välisminister Edgars Rinkēvičs usutluses BNSile.

«Ministrite kabineti määrusega seatakse teatud piirangud topeltkodakondsuse omanikele teatud riigiametites. Eriti ametikohtadel, mis tegelevad riigisaladusega. Selles viiakse läbi tõsine diskussioon ja küsimus peaks olema lahendatud 1. oktoobriks,» ütles ta.

Topeltkodakondsusega inimeste arv ei ole teada, sest riiki sisenemisel ja lahkumisel ei ole keegi kohustatud end registreerima.

Välisminsitri sõnul elab Ühendkuningriigis umbes 100 000-120 000 ja Iirimaal 25 000-30 000 lätlast ning neid on veel paljudes teistes riikides. Mõned inimesed kaotasid Läti kodakondsuse, sest seni ei olnud topeltkodakondsus lubatud, ja on inimesi, kes topeltkodakondsust varjavad.

Topeltkodakondsust puudutavad seadusmuudatused jõustuvad 1. okroobril.

9. mail parlamenti jõudnud kodakondsusseaduse muudatus ütleb, et topeltkodakondsus on lubatud juhul, kui Läti kodanikust on saanud ka Euroopa Liidu, NATO või Euroopa vabakaubandusassotsiatsiooni (EFTA) liikmesriigi kodanik. Lisanduvad riigid, kellega Läti on allkirjastanud topeltkodakondsuse tunnustamise leppe ning lätlased Austraalias, Brasiilias ja Uus-Meremaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles