Suure Teatri juht vabastati skandaalide tõttu ametist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Urin (vasakul) ja Anatoli Iksanov täna Moskva Suures Teatris.
Vladimir Urin (vasakul) ja Anatoli Iksanov täna Moskva Suures Teatris. Foto: SCANPIX

Vene valitsus vallandas pärast Moskva Suurt Teatrit tabanud skandaale teatrijuhi Anatoli Iksanovi, kelle asemel sai uueks peadirektoriks Vladimir Urin.

Alates 2000. aastast Suurt Teatrit juhtinud Iksanov tänas oma lahkumiskõnes kõiki, kellega ta viimase 13 aasta jooksul on koos töötanud ning ka teatrit, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Üheks Iksanovi vallandamise ajendiks sai seitsme kuu eest toimunud happerünnak, mille käigus tekitati teatri balletitrupi kunstilisele juhile Sergei Filinile raskeid kehavigastusi. Rünnaku korraldamises on esitatud süüdistus sama teatri balletisolistile Pavel Dmitritšenkole.   

Pärast happerünnakut on teatrit tabanud veel rida skandaale, mis on vene kultuuri üheks sümboliks peetava teatri mainet kahjustanud. Ka kultuutiminister Vladimir Medinski tunnistas, et Iksanovi vabastamine ametist polnud spontaanne otsus.

«Keeruline olukord tähendab, et teater vajab uut algust,» ütles Medinski teatris toimunud pressikonverentsil.

Iksanovi asemel ametisse määratud Urin töötas varem Moskva Stanislavski ja Vladimir Nemirovitš-Dantšenko muusikateatri peadirektorina. Urini kinnitusel pole tal plaanis kardinaalseid muudatusi teha.

«Mingeid revolutsioone ma ei plaani,» ütles Urin uudisteagentuuri Interfax vahendusel. «Ma mõistan väga hästi, et nagu igas teiseski teatris ei suuda üks inimene midagi ära teha,» lisas ta, avaldades lootust, et tema koostöö teatrikollektiiviga kujuneb viljakaks.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles