Politoloog: Egiptuse tagandatud president võib oma toetajaid mobiliseerida

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Morsi enne võimupööret väeüksuseid üle vaatamas.
Mohamed Morsi enne võimupööret väeüksuseid üle vaatamas. Foto: SCANPIX

Hoolimata riigi valitsemisest kõrvale tõrjumisest, on Egiptuse Moslemi Vennaskonnal arvestataval hulgal toetajaid, keda on võimalik mobiliseerida, ütles Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg.

Ta rääkis ERR Uudistele, et Egiptuse arengud on ühtaegu murettekitavad kui ka lootustandvad, mure seisneb selles, et kodusõja vallapääsemine on 50-protsendilise tõenäosusega.

«Moslemi Vennaskonnal, ka halvasti ja ebaõnnestunult valitsenud Muhammad Morsil ja tema jüngritel on siiski olemas arvestatav poliitiline toetuspind, mida on võimalik praeguste sündmuste valguses kerge vaevaga mobiliseerida,» ütles politoloog.

«Ehk on lootust ka selles, et relvajõud suudavad kuumaksköetud ja plahvatusohtlikus olukorras säilitada rahva silmis legitiimsust,» lisas Berg.

Millise pöörde mure süvenemise või lootuse kasvatamise suunas asjad võtavad, sõltub Bergi sõnul paljuski ka sellest, millised signaalid tulevad maailma suurriikidelt, kuidas reageerivad Egiptuse naabrid ja regionaalsed jõud, ning kaua kulub aega selleks, et Moslemi Vennaskond saaks kaasatud kriisist väljumise programmi, mis omakorda tipneks uute demokraatlike valimistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles