Gauck: Stasi materjale uurides sain teada võimu uskumatust arrogantsist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joachim Gauck ja Toomas Hendrik Ilves teisipäeval Okupatsioonide muuseumis lähiajaloo uurimisest kõnelemas.
Joachim Gauck ja Toomas Hendrik Ilves teisipäeval Okupatsioonide muuseumis lähiajaloo uurimisest kõnelemas. Foto: Erik Peinar / Välisministeerium

Saksamaa president Joachim Gaucki üks ülesannetest on olnud uurida Stasi materjale, need andsid tema sõnul informatsiooni võimu arrogantsuse kohta.

Teoloogilise haridusega Joachim Gauck võitles omaaegses Saksa Demokraatlikus Vabariigis inimõiguste eest ja temast sai üks opositsiooniliikumise Neues Forum asutaja, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Nõukogude sõjatribunal mõistis 1951. aastal tema isale väidetava spioneerimise eest karistuseks kaks korda 25 aastat ja küüditas Siberisse, kus ta kohtas ka eestlastest vange, üks valdkondadest, kus Gauck on edukalt tegutsenud, oli Saksa Demokraatliku Vabariigi julgeolekuministeeriumi materjalide uurimine ja totalitaarvõimu nuhkimisstruktuuri pärandi ülevõtmine ja korrastamine.

«Sain teada mitte just nii palju inimeste kohta, seda, millised inimesed võivad olla - head või kurjad - saab ka elus kogeda, ka siis kui piiblist vaadata, inimesel endal on alati võimalus otsustada, kas ollakse kellegi vastu või kellegagi koos, selles suhtes sain Stasi materjalide avalikustamisel vähe teada inimeste kohta,» rääkis Gauck.

«Teisalt sain teada võimu uskumatust arrogantsist, kui nii palju infot koguti isegi mitte niivõrd oma vaenlastelt, vaid täiesti tavalistelt inimestelt, ka noortelt, ka täiesti mittepoliitilistelt inimestelt: kirikutegelastelt, mõne ettevõtte töötajatelt, haiglatest, kunstnikelt, eraelust hoolimata, seda kasutati teatud valitsemisoskusena, see on mõiste, mis tähistab oskust kasutada seda, mis rõhujat aitab oma rahvast rõhuda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles