USA ei ole enam riik, kus on kõige rohkem ülekaalulisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ei ole enam riik, kus on kõige rohkem ülekaalulisi
USA ei ole enam riik, kus on kõige rohkem ülekaalulisi Foto: SCANPIX

ÜRO raporti kohaselt ei ole USA enam riik, kus on kõige rohkem ülekaalulisi.

Esikohale on tõusnud Mehhiko, kus umbes 70 protsenti täiskasvanutest on ülekaalulised ning kolmandik liiglihavad ehk rasvunud, edastab Daily Mail.

Asjatundjate sõnul on Mehhiko elanike kehakaalu tõusu kasvu taga kohalike suure kalorsusega toitude ja palju suhkrut sisaldavate jookide populaarsus.

Kontoritööd tegevad inimesed saavad rasvastest tacodest ja kiirtoidust liigseid kaloreid, mida ära ei kulutata.

Mehhiko osas maapiirkondades on probleeme ka alatoitumisega, kuid linnapiirkondades on ülekaalulisus aina suuremaks probleemiks.

Ülekaalulisuse epideemia on kasvanud kiiresti, sest veel 1989. aastal oli vähem kui kümnel protsendil mehhiklastest kehakaaluga probleeme.

Mitmed uuringud on näidanud, et mehhiklased söövad aina enam töödeldud toitu ning puu- ja juurviljade söömine on kahanenud.

Samas ei ole Mehhiko ja USA ülekaalulise rahvastiku vahel suurt erinevust. Mehhikos on ülekaalulisi 32,8 protsenti ja USAs 31,8 protsenti rahvastikust.

ÜRO raportisse on kaasatud rahvaarvult suurimad riigid. Kui sinna lisada ka Vaikse ookeani väikeriigid, siis Ameerika Samoast saaks kõige suurema arvu ülekaalulistega riik.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on seal 95 protsenti rahvastikust ülekaalulisi.

Arstide sõnul tekitab ülekaalulisus mitmeid terviseprobleeme, kaasa arvatud südame- ja maksahaigused ning diabeet. Ülekaalulisus võib tekitada ka astma ja depressiooni.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles