Osama bin Laden oleks võidud tabada juba 2002. aastal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

Maailma kõige tagaotsitum inimene, terroriorganisatsiooni Al-Qaeda endine juht Osama bin Laden oleks võidud tabada juba 2002. aastal.

Uudistekanalile Al-Jazeera lekkinud Pakistani valitsuse erikomisjoni raportis seisab, et Osama bin Laden oli koos oma kaaslastega baari külastanud, kui Pakistani politsei nende sõiduki liiga kiiresti sõitmise tõttu kinni pidas, kirjutab Reuters.

Bin Ladeni ihukaitsja Ibrahim vahetas politseinikega paar sõna ning nad said edasi sõita.

Juhtum leidis aset 2002. aasta lõpul Loode-Pakistanis Swati orus. Sellise informatsiooni paljastas Ibrahimi lesk Maryam.

Bin Laden, ta kaks lähimat ihukaitsjat ja nende perekonnad kolisid armeebaasilinna Abbottabadi 2005. aastal. Maryami sõnul sai ta alles nüüd aru, et ta mees ja tema olid koos bin Ladeniga.

«Bin Laden ja ta pere elasid väga vaikselt ja tagasihoidlikult. Turvameetmed olid minimaalsed,» seisab Pakistani võimude raportis.

Raportis seisab, et kui bin Ladeni naine Amal läks haiglasse sünnitama, siis ta ei öelnud meditsiinitöötajatele mitte ühtegi sõna. Naist saatnud ihukaitsja valetas arstidele ja ämmaemandale, et Amal on kurt.

Al-Jazeera andmetel on raport koostatud rohkem kui 200 isiku ülekuulamiste ja intervjuude põhjal. Nende seas on ka bin Ladeni pereliikmeid.

Pakistani valitsus kutsus kokku erikomisjoni pärast seda, kui USA merejalaväelaste eriüksus leidis bin Ladeni Abbottabadist üles ning tappis ta 2011. aasta mais.

Maryami sõnul varjas ta mees ja teine ihukaitsja oma tööandja isikut ka nende eest.

Raporti kohaselt ei lubatud bin Ladeni majja Abbottabadis mitte ühtegi kõrvalist isikut, isegi mitte Al-Qaeda allüksuste juhte.

Bin Laden kasutas kauboikaabut, kui ta oma maja hoovis ja ka vahel väljas ringi liikus.

Maryami tütar küsis kord, et miks ülakorrusel elav onu kunagi teistega koos väljas ei käi. Ema vastas siis, et ta on liiga vaene. Laps hakkas bin Ladenit siis kutsuma vaeseks onuks.

Probleem tekkis 2011. aastal, kui ihukaitsja pere vaatas televiisorit, seal näidati bin Ladeni pilti ning laps tundis ta ära. Pärast seda keelas bin Laden oma majas elanikel televiisori vaatamise ning ihukaitsja pereliikmed ei tohtinud temaga enam koos olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles