Indoneesia mošeedel kästi püha kuu ajal vaiksemalt olla

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile algas Indoneesias moslemite püha kuu ramadaan. Ramadaani algust arvestatakse igas paigas kohaliku aja järgi, seega on see maakera eri paigus varieeruv.
Eile algas Indoneesias moslemite püha kuu ramadaan. Ramadaani algust arvestatakse igas paigas kohaliku aja järgi, seega on see maakera eri paigus varieeruv. Foto: AFP / Scanpix

Mošeesid ühendav ametiasutus andis Indoneesia mošeedele käsu vähendada ramadaani ajal valjuhääldite kasutamist, et mitte häirida nende lähedal elavaid inimesi.


Riigi ligi 800 000 mošeed hakkavad püha kuu ramadaani ajal juba varahommikul valjuhäälditest Koraani retsiteerima ning teevad seda praktiliselt terve päeva. Mošeede nõukogu, mis on on paljusid Indoneesia pühakodasid ühendav eraldiseisev asutus, leidis, et lärmi peaks vähendama, edastas uudisteagentuur AFP.

«Mošeed on ramadaani ajal alati lärmakamad kui tavaliselt, niisiis ütlesime neile, et nad vähendaksid valjuhääldite kasutamist,» sõnas nõukogu aseesimees Masdar Masudi.

Ramadaani ajal algab mošees tegevus varem kui tavaliselt, sest esimese kutsungiga ei hüüta inimesi mitte traditsioonilisele hommikupalvusele vaid väga varajasele hommikusöögile nimega sahur.

Ramadaani ajal ei sööda, jooda ega tegeleta seksuaaleluga päikesetõusust päikeseloojanguni. Sahur on enne päevase paastumise algust söödav eine.

Masudi sõnul on aktsepteeritav, et valjuhääldeid kasutatakse lühikeste palvekutseta jaoks, ent neid ei tohiks rohkem ekspluateerida.

«Vaikne keskkond on väga tähtis, et moslemid saaksid läbi viia oma religioosseid rituaale püha kuu ajal pühalikkuses,» sõnas ametnik. Ta lisas ka, et loodetavasti jätkavad mošeed lärmi tekitamise piiramist ka pärast ramadaani lõppu.

Igal aastal on mošeedele esitatud üleskutseid müra taset vähendada ning valjuhääldid vaiksemaks keerata või nende kasutamist piirata, ent eelnevad katsed pole osutunud kuigi edukateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles