Egiptuse opositsioonikoalitsioon tõmbas kriitikat tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagandatud president Mohamed Morsi toetajad jätkavad kogunemisi Kairo tänavatel.
Tagandatud president Mohamed Morsi toetajad jätkavad kogunemisi Kairo tänavatel. Foto: LOUAFI LARBI/REUTERS

Egiptuse islamistist presidendi Mohamed Morsi kukutamist toetanud opositsioonikoalitsioon Rahvuslik Päästerinne tõmbas täna tagasi kriitikat ajutise valitsuse tegevuskava aadressil, öeldes, et talle on vastukarva mõned selle punktid.


Koalitsioon saatis eile õhtul avalduse, et Rahvuslik Päästerinne teatab põhiseadusliku dekreedi tagasilükkamisest.

Täna tehti uus avaldus, milles heideti ajutisele presidendile Adly Mansourile ette peamiselt opositsiooniga konsulteerimata jätmist, mistõttu «sisaldab väljaantud dekreet punkte, millega me ei saa nõus olla».

Viimases avalduses ütles koalitsioon, mida üleminekuvalitsuse asepresidendiks määramiseni juhtis Mohamed ElBaradei, et esitab presidendile oma muudatusettepanekud.

Üleminekuplaani koostamisest kõrvalejätmise vastu protesteerib ka Morsi kukutamiseni viinud meeleavaldusi juhtinud liikumine Tamarod.

Liikumise pressiesindaja Mahmud Badr lubas edastada muudatusettepanekud tegevuskava jaoks, mis määrab kindlaks uue presidendi võimu ja üleminekuprotsessi tähtsamate etappide ajad.

Morsi islamistlik Moslemi Vennaskond lükkas tegevuskava lihtsalt tagasi ning tõrjus pakkumise ühineda uue ajutise valitsusega.

«Me ei tee tegemist putšistidega. Me tõrjume kõik, mis sellest riigipöördest tuleb,» ütles Tareq al-Morsi vastuseks teadetele, et Moslemi Vennaskonnale on pakutud ajutises valitsuses mitut ametikohta.

Mansour teatas esmaspäeval rahvusringhäälingu vahendusel, et riigis korraldatakse parlamendivalimised veel enne 2014. aasta algust, mille järel määratakse presidendivalimiste aeg. Üleminekuvalitsus võtab endale nelja ja poole kuu pikkuse tähtaja, et teha muudatusi ja parandusi islamistide koostatud vaidlusalusesse põhiseadusesse.

Üleminekuvalitsuse tegevuskava näeb ette, et 15 päeva jooksul moodustatakse komisjon islamistide koostatud põhiseaduse muutmiseks. Tehtud muudatused pannakse nelja kuu jooksul rahvahääletusele ja seejärel on võimalik ilmselt 2014. aasta alguses parlamendivalimised läbi viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles