Iraani opositsioonirühmitus: meil on tõendeid varjatud tuumarajatisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani opositsioonirühmituse Mujahedeen-e-Khalq liikmed möödunud aastal Bagdadis Iraagis.
Iraani opositsioonirühmituse Mujahedeen-e-Khalq liikmed möödunud aastal Bagdadis Iraagis. Foto: HADI MIZBAN/AP

Iraani eksiilis tegutseva opositsioonirühmituse sõnul on neil tõendeid võimude uue salajase tuumarajatise kohta, mis on peidetud Damavandi linna lähedal asuva mäe sisse.


Pariisis tegutsev opositsioonirühmitus Mujahedeen-e-Khalq (MEK) teatas, et tuumarajatis on eksisteerinud alates 2006. aastast ja esimene selle tarbeks kasutatav maa-aluste tunnelite kompleks ning neli välist hoidlat valmisid sel aastal.

«MEK on kogunud ligi 50 režiimi ridades töötavalt allikalt usaldusväärseid tõendeid uue salajase tuumarajatise kohta,» seisis Iraani Rahvusliku Vastupanunõukogu (NCRI) avalduses. Projekti koodnimetus on Ma'adane-e-Charq (idapoolne kaevandus) või projekt Kossar. Tuumarajatis asub Damavandi linna lähedal asuva mäe sees tunnelitekompleksis, edastas NCRI.

NCRIsse kuulub ka MEK.

MEKi väitel etendab juuni keskpaigas islamivabariigi uueks presidendiks valitud Hassan Rowhani tuumarajatise töös võtmerolli.

Rühmituse väitel juhib projekti tuuma-, bioloogiliste- ja keemiaprogrammide üle järelevalvet tegevat ettevõtet Iraani Revolutsioonikaardi kõrge ametnik Mohsen Fakhrizadeh.

Rahvusvaheline aatomienergiaagentuur (IAEA) on üritanud minevikus Fakhrizadehi jutule pääseda, kuid edutult.

MEKi teatel ehitatakse projekti järgmises faasis kuni 30 tunnelit ning sama palju hoidlaid. «Need paljastused näitavad taas, et Teherani režiimil ei ole mingit kavatsust lõpetada ega isegi peatada tuumarelva väljatöötamise protsessi,» lausus MEK ja ärgitas IAEAd salajast rajatist külastama.

Lääneriigid kahtlustavad, et Iraan töötab välja tuumarelva, kuid Teheran on aastaid kinnitanud, et tema tuumaprogramm on tsiviilotstarbeline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles