Moskva kohus mõistis Magnitski maksupettuses süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski
Sergei Magnitski Foto: SCANPIX

Moskva kohus mõistis 2009. aastal eeluurimisvanglas surnud juristi Sergei Magnitski neljapäeval maksupettuses süüdi.

Ühtlasi mõistis Tverskoi kohtu eesistuja Igor Alissov tagaselja süüdi ka Magnitski kliendi, investeerimisfondi Hermitage Capital juhi William Browderi.

Magnitski kohtuasi jõudis tema surma tõttu selle otsusega lõpule.

Kohus määras Browderile karistuseks üheksa aastat vangistust koloonias.

Tühi klaasseintega puur kohtusaalis sümboliseeris mõlema kohtualuse puudumist.

Magnitski perekonna advokaat Dmitri Haritonov ütles uudisteagentuurile RAPSI, et ta ei kahelnud Magnitski süüdimõistmises. "Mul polnud selles vähimatki kahtlust. Tean, et ta ei pannud toime mingeid kuritegusid," lausus ta.

Hermitage Capitali fondi auditeerinud Magnitiski vahistati 2008. aasta novembris, kui ta oli teatanud 5,4 miljardi rubla (235 miljoni dollari) suuruse maksupettuse paljastamisest investeerimisfondi suhtes.

Süüdistuse kohaselt hoidsid Magnitski ja Browder 16,8 miljoni dollari ulatuses maksudest kõrvale. Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti surnud Magnitskit süüdistati maksupettuses, mida ta ise enne vahistamist siseministeeriumi kõrgetele ametnikele süüks pani.

Magnitskist on saanud vangide väärkohtlemise sümbol. USA kongress võttis eelmise aasta lõpus vastu niinimetatud Magnitski seaduse, mis kannab musta nimekirja isikud, kes on seotud juristi surmaga. Moskva vastas seadusele omapoolse seadusega, mis keelab muu hulgas ameeriklastel Venemaalt orbusid lapsendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles