Leedu kohus mõistis Tööerakonna asutaja vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu Tööerakonna asutaja Viktor Uspaskihh.
Leedu Tööerakonna asutaja Viktor Uspaskihh. Foto: SCANPIX

Vilniuse ringkonnakohus mõistis Tööerakonna asutaja Viktor Uspaskihhi, parlamendi aseesimehe Vytautas Gapšysi ja seimi liikme Vitalija Vonžutaitė süüdi raamatupidamisandmete võltsimises.


Uspaskichile määrati nelja aasta pikkune vanglakaristus, tema parem käsi Vonžutaitė peab veetma trellide taga kolm aastat.

Gapšysi karistus piirdub 35 700 liti (10 270 euro) suuruse rahatrahviga.
Tööerakond kui juriidiline isik pääses süüdimõistmisest seoses sellega, et Leiboristliku Parteiga ühinemise läbi tekkis uus juriidiline isik.

Ringkonnakohtunik Pranytė-Zalieckienė ütles reedel otsust ette lugedes, et Tööerakonna kauaaegne juht Uspaskich mitte ainult ei teadnud topeltraamatupidamisest, vaid ka kontrollis seda. «Tööerakond sai aastatel 2004-2006 pidevalt tulusid, mis jäid ametlikult arvestamata,» ütles kohtunik. Kohtu arvates varjas erakond oma tegelikke sponsoreid ja rahastusallikaid.

Kohus teatas, et tuvastas ka erakonna finantsisti Marina Liutkevičiene süü ja mõistis ta aastaks vangi.

Kohtukolleegiumi sõnul jättis Tööerakond aastatel 2004-2006 tasumata makse annetuste ja liikmemaksude pealt, mille kogusumma oli üle 3,8 miljoni liti.

Kohtuotsuses rõhutatakse, et varjatud allikatest saadud raha aitas Tööerakonnal suurendada oma populaarsust ja saada valimistel rohkem hääli.

Kohtuotsus ei ole lõplik, selle võib kaevata edasi apellatsioonikohtusse.

Kohus ei sanktsioneerinud Uspaskichi vahistamist, nii et ta võib apellatsiooniprotsessi lõpuni vabaduses viibida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles