Pamplona härjajooksu ajal sai üks inimene rängalt viga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pamplona härjajooksu ajal sai üks inimene rängalt viga.
Pamplona härjajooksu ajal sai üks inimene rängalt viga. Foto: SCANPIX

Hispaanias Pamplonas sai laupäeval San Fermini festivali seitsmendal päeval härjajooksus viga 23 inimest, üks kannatanu toimetati teadvuseta olekus haiglasse.

Telepilt näitas kukkunud jooksjate kaootilist kuhja, mis oli blokeerinud jooksu sihtpunktiks oleva härjavõitlusareeni sissepääsu. Kukkunud jooksjate tõttu ei pääsenud pooletonnised loomad areenile, tekitades kaose, kus osa inimesi üritas maas lamavaid kaaslasi püsti aidata, samas kui härjad üle inimkuhja rühkisid, neid oma sõrgade alla trampides.

Lisaks ühele rängalt vigastatule toimetati haiglasse veel kolm inimest. Osale kannatanutest osutati esmaabi areenil.

Reedese jooksu ajal sai puskida kolm inimest, sealhulgas ameeriklasest turist, kel tuli põrn eemaldada.

Nädal aega kestval festivalil panevad kitsastel munakivitänavatel iga päev oma julguse proovile sajad närvikõdi austajaid, pagedes 848,6 meetri pikkusel lõigul kuue härja eest. Laupäevane jooks oli selle festivali eelviimane ja kestis neli minutit ja 15 sekundit.

Ühtekokku toimub kaheksa jooksu, mis kõik lõpevad Pamplona härjavõitlusareenil, kus loomad corrida käigus tapetakse.

Eelmise aasta pidustuste ajal vajas haiglaravi 38 inimest, kellest neli said puskida. Viimane surmajuhtum leidis aset nelja aasta eest, kui härja sarved läbistasid 27-aastase hispaanlase kaela, südame ja kopsud. 1911. aastast saadik on hukkunud viisteist inimest.

Lisaks härjajooksudele võib linna kaitsepühakule pühendatud ja juba alates 1591. aastast peetaval festivalil nautida kontserte, ilutulestikku, rahvatantsu, vägijooke ja usurongkäike.

Festivali, mille tegi kuulsaks Ernest Hemingway romaan «Ja päike tõuseb», ei ole majanduskriis puudutamata jätnud. Linnavõimud kärpisid sel aastal ürituse eelarvet 13,8 protsendi võrra 2,1 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles