Belfastis algas kokkupõrgete hooaeg

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belfastis toimuvad kokkupõrked protestantidest meeleavaldajate ja politsei vahel.
Belfastis toimuvad kokkupõrked protestantidest meeleavaldajate ja politsei vahel. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Iirimaa pealinnas Belfastis leidsid eile õhtul taas aset vägivaldsed kokkupõrked politsei ja protestantidest meeleavaldajate vahel, kes loopisid korravalvurite pihta süütepudeleid, telliskive ja mööblitükke.


Viimased vastasid kummikuulide ja veekahuritega.

Rahutused algasid juba reedel, kui märulis sai vigastada 32 politseinikku. Viga sai ka rahvahulki rahustada püüdnud protestandist poliitik Nigel Dodd, kelle pead tabas tellis.

Põhja-Iirimaal on alanud protestantliku Oranje ordu paraadihooaeg, mis tavapäraselt toob kaasa ägedaid kokkupõrkeid. Briti võimud saatsid Belfasti politseile 600 meest appi juba enne nädalavahetust, laupäeval toodi lisaks veel 400.

Rahutused vallandas võimude otsus keelata Oranje ordul marssimast läbi Belfasti katoliiklike piirkondade. Põhja-Iirimaa peakonstaabel Matt Baggott kritiseeris ordu juhtide protestiüleskutseid.

Paraadihooaja tipp on iga aasta 12. juulil, mil protestandid tähistavad Hollandist pärit Oranje vürsti, Inglise kuningaks kutsutud William III võitu oma äia, katoliikliku kuninga James II üle Boyne´i lahingus 1690. aastal.

Belfastis eraldavad endiselt protestantide ja katoliiklaste linnaosi müürid ja piiritarad ning kohalikud väldivad teist usku inimeste linnaosadesse minemist, ehkki 1998. aasta Suure Reede rahulepetega tehti suuremale usuvägivallale lõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles