Itaalia senaator võrdles esimest mustanahalist ministrit orangutaniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia integratsiooniminister Cecile  Kyenge.
Itaalia integratsiooniminister Cecile Kyenge. Foto: SCANPIX

Itaalia kodanikust mustanahaline integratsiooniminister Cecile Kyenge on sattunud mitmete rassistlike sõnavõttude sihtmärgiks alates hetkest, mil ta aprillis ministriks nimetati. Viimane intsident juhtus üleeile, mis üks Itaalia senaator võrdles naist orangutaniga.

Immigratsioonile vastu seisva Põhjaliiga liikmest Roberto Calderoli sõnas ühel meeleavaldusel, et Keeniast pärit Kyenge edu julgustab illegaalseid immigrante Itaaliasse saabuma.

« Nagu kõik teavad, armastan ma loomi, karusid ja hunte. Kui ma näen aga Kyenge pilti, ei saa ma midagi parata, meelde tuleb orangutan. Kuigi ma ei ütle, et ta oleks see,» sõnas Calderoli Treviso linnas üleeile peetud kõnes. Calderoli lisas, et Kyenge peaks oleks minister oma riigis.

Calderoli sõnavõtt tõi kaasa kriitikatormi, mida jagus nii sotsiaalmeediasse kui ka poliitiliste liidrite avaldustesse. Riigi peaminister Enrico Letta nimetas Calderoli sõnu igasuguseid piire ületavaks ning lisas, et toetab täiel määral Cecile’i.

Alguses Calderoli küll vabandas, kuid poolikult, öeldes, et tema sõnavõtt oli osa suuremast immigratsiooni puudutavast arutelust. Eile õhtul sõnas Calderoli aga Itaalia uudisteagentuurile Ansa, et helistas isiklikult Kyengele, et vabandust paluda.

Kyenge on Kongos sündinud arst, kes on Itaalias elanud alates 1983. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles