Rajoy välistab korruptsiooniskandaali tõttu tagasiastumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Mariano Rajoy
Peaminister Mariano Rajoy Foto: SCANPIX

Hispaania peaminister Mariano Rajoy välistas esmaspäeval tagasiastumise valitsust raputava korruptsiooniskandaali tõttu.

«Ma täidan mandaadi, mille Hispaania rahvas mulle andis» ütles Rajoy vastuseks ajakirjanike küsimustele väidete kohta, et ta sai 1990. aastate lõpus valitsuse liikmena ebaseaduslikest allikatest raha.

Rajoy konservatiivse Rahvapartei juunis vahistatud endine varahoidja Luis Bárcenas ütles esmaspäeval ülemkohtule, et andis praegusele peaministrile 2010. aasta märtsis 500-eurostes kupüürides 25 000 eurot, ütlesid istungil viibinud anonüümsed allikad.

«Ta ütles, et kogu parteiladvik sai ümbrikke (deklareerimata sularahaga)», lisas allikas.

2011. aasta detsembris ametisse astunud Rajoy (58) on igasuguseid rikkumisi eitanud ning keeldunud Bárcenase (55) ümber keskendunud skandaalis igasugustest selgitustest.

Konservatiivne ajaleht El Mundo avaldas eelmisel nädalal lehekülje pearaamatust, millel on näha 1990. aastate lõpus tehtud maksed Rajoyle ja teistele parteiliikmetele, ning edastas dokumendi kohtule. Maksed puudutavad aastaid 1997-1999, kui Rajoy oli tollase peaministri José Maria Aznari valitsuse minister.

Pühapäeval avaldas El Mundo ka peaministri ja Bárcenase «sõbraliku sisuga» tekstisõnumid vahemikus 2011. aasta maist 2013. aasta märtsis. Sõnumivahetus lõppes umbes kaks kuud pärast korruptsiooniskandaali puhkemist.

«Luis, ole tugev. Ma helistan sulle. Parimad soovid,» oli Rajoy väidetav sõnum endisele varahoidjale tänavu 18. jaanuaril, kui El Mundo avaldas esmakordselt infot väidetavate maksete kohta.

Korruptsioonis, rahapesus ja maksupettuses kahtlustatav Bárcenas vahistati juuni lõpus. Rahvapartei on end temast distantseerinud ja kinnitab, et ei karda tema võimalikke paljastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles