Kongo DV kokkupõrgetes hukkus 130 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV sõdurid
Kongo DV sõdurid Foto: SCANPIX

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas hukkus relvajõudude ja mässuliste uusimates kokkupõrgetes vähemalt 130 inimest, teiste seas kümme valitsussõdurit, teatas valitsus esmaspäeval.

"Meie väed on põhjustanud M23 mässulistele suuri kaotusi, neist 120 on tapetud ja 12 vangistatud," ütles valitsuse esindaja Lambert Mende nädalavahetusel puhkenud lahingutegevust kommenteerides. Mende rõhutas, et ÜRO sõdurid vaenutegevusse ei sekkunud.

"Kokkupõrgete ohvrite arv pole veel lõplik, kuid seni on relvajõud vastanud mässuliste rünnakule vapralt ja tõhusalt," lisas Mende, kelle sõnul valitsusvägedel on õnnestunud tagasi hõivata ka mässuliste vallutatud positsioonid.

Kinshasa ja ÜRO eksperdid süüdistavad naaberriiki Rwandat M23 mässu kavandamises, relvadega varustamises ja isegi juhtimises.

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis aprillis heaks 3000-mehelise rahujõu saatmise "neutraliseerima ja relvitustama" mässuliste rühmitusi Kongo DV idaosas.

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosast on mässuliste rünnaku eest Ugandasse põgenenud üle 55 000 inimese, teatasid nädalavahetusel Punase Risti ametnikud, tõstes järsult varasemat hinnangut. Punase Risti ametniku Catherine Ntabadde sõnul on põgenikud on üle piiri Uganda lääneossa tulvanud pärast neljapäeval aset leidnud ugandalaste juhitud Demokraatlike Liitlasjõudude (ADF) rünnakut Kongo DV Põhja-Kivu provintsis asuvale Kamango linnale.

ADF moodustati 1990. aastate keskel Lääne-Ugandas Kongo piiri lähedal asuvates Rwenzori mägedes. Osa ADF-ist liikus pärast Uganda valitsusvägede kahe aasta tagust rünnakut Kongosse. Seni pole teada, mis põhjustas rühmituse rünnaku Kamangole.

Riigi idaosas tegutsevad peale erinevate sissirühmituste ka mitmed tavalised kurjategijate jõugud, kes röövivad ja terroriseerivad kohalikke elanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles