Euroopa päikeseenergeetika ettevõtted protestivad kaitsetollide vastu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: SCANPIX

Homme kohtuvad Brüsselis Euroopa päikeseenergeetika ettevõtete ja Euroopa Komisjoni esindajad, arutamaks Hiinale seatud kaitsetollide mõju Euroopa päikeseenergeetika sektorile.

Rääkides Euroopa Komisjoni poolt 5. juunil avaldatud esialgsetest kaitsetollidest, tõdes Hollandi firma Oskomera Solar Power Solutions juht Dennis Gieselaar, et valdav enamus Euroopa päikesepaneelide paigaldajatest ei ole võimelised kaitsetollide mõju ära katma.

«Seda isegi tollide praegusel, 11,8 protsendi tasemel, kuna enamuste turuosaliste kasumimarginaalid jäävad alla 10 protsendi piiri. Komisjon eksib ka väites, et päikesepaneelide paigaldajad saavad hõlpsasti tegevusala vahetada; päikesepaneelide paigaldajad ja projekte teostavad ettevõtted ei ole võimelised kiiresti mõnele muule tegevusalale, nagu näiteks tuuleenergeetika, ümber häälestuma. Päikesepaneelide paigaldamise näol on tegu professionaalse ja spetsiifilise tööstusharuga, meie töötajad on saanud eriväljaõppe ja ei saa seetõttu päevast päeva eriala vahetada.»

Eestis päikesepaneelide paigaldamisega tegeleva OÜ Energiapartner juhi Mikk Saare sõnul on peale tollide kehtestamist Hiinast keeruline isegi hinnapakkumisi saada.

«Turul toimuva segaduse tõttu on enamus sealseid tootjaid oma toodangu kuni 6. augustini [mil võivad hakata kehtima keskmiselt 47,6 protsendi suurused kaitsetollid] täielikult ära broneerinud,» ütles Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles