Snowden taotles Venemaalt ajutist asüüli

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA luureandmete lekitaja Edward Snowden taotles Venemaalt ajutist asüüli, teatas mehega suhelnud advokaat täna.

«Vene võimudele on taotlus esitatud,» ütles advokaat Anatoli Kutšerena uudisteagentuurile AFP.

«Ma rääkisin talle protseduuri keerukusest. Otsustasime, et Föderaalse migratsiooniameti töötaja tuleb lennujaama Snowdeni ajutise asüüli taotlust vastu võtma, sest tal pole lubatud Šeremetjevo transiittsoonist lahkuda,» sõnas Kutšerena Russia Today’le.

Snowdeni asüülitaotluse rahuldamiseks võib kuluda kuni kolm kuud ning selleks ajaks antakse talle tõend, mis lubab tal Venemaal viibida, ütles migratsiooniameti allikas uudisteagentuurile ITAR-TASS.

«Ajutine asüül on humanitaarne staatus või viivitatud väljasaatmine. Taotleja peaks esitama avalduse Venemaa föderaalsele migratsiooniametile, et ajutist asüüli saada,» seisab migratsiooniameti kodulehel.

Ajutist asüüli antakse üheks aastaks ja seda võib lõppemisel 12 kuu võrra pikendada.

Kutšerena sõnul alustas Snowden vajalike avalduste täitmist ja taotluse koostamist täna ennelõunal ning tal kulus selleks paar tundi. Ta lisas, et on valmis jätkama advokaadina Snowdenile juriidilise abi osutamist.

Ka Snowdenit toetav Wikileaks kinnitas Twitteris, et luureandmete lekitaja esitas asüülitaotluse.

Migratsiooniamet pole taotluse kättesaamist kinnitanud

Snowden on viibinud Moskvas Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis alates 23. juunist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles