Britte ootab 100 000-eurone «ELi hülgamise autasu»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia lipp.
Suurbritannia lipp. Foto: SCANPIX

Parempoolsete vaadetega mõttekoda Institute of Economic Affairs (IEA)  pakub 100 000 euro suurust auhinda kõige veenvama selgituse eest, miks Suurbritannia Euroopa Liidust lahkuma peaks.

Tõenäoliselt kujuneb nn Brexit Prize alustpanevate dokumentide taimelavaks kõigile, kes propageerivad «Välja!» vastust David Cameroni poolt väljakäidud 2017. aasta referendumil.

Žüriis võtavad istet mitmed isikud, kes suhtuvad euroliitu teatud skepsisega – nende hulgas endine toorist rahandusminister Lord Lawson, kes ka ise hiljuti teatas, et toetab ühendusest väljaastumist.

Auhinna väljapanekuga tunnistavad ELi liikmesuse vastased vajadust esitada tugevaid argumente, miks Ühendkuningriigil väljaspool 28-liikmelist blokki majanduslikult paremini läheks.

Cameron on hoiatanud, et Norra ja Šveitsi mudel – mis põhineb tihedatel kaubandussidemetel ELiga – Suurbritannia puhul ei toimiks. Peaminister väidab, et Suurbritannia jaoks on oluline kuuluda klubisse, mis paneb paika ühisturu reegleid.

Lord Lawson ütles: «Nüüd, kus meile on lubatud 2017. aastaks sees-väljas referendumit, on ülimalt oluline, et sellele pöördelisele otsusele eelneks informeeritud ja sisukas debatt.»

IEA peadirektor Mark Littlewood ütles: «On aeg, et ELi debatis hakkaksid domineerima tõsised argumendid, mitte tühi kisa-kära.»

Auhinnaraha käivad välja mõttekoja eraisikutest toetajad.

Mõnda aega tagasi esines samalaadse initsiatiiviga Nexti tegevjuht Lord Wolfson, kes käis välja 250 000 naela parima plaani eest, kuidas riigid euroalast välja võiksid astuda.

Tolle auhinna pistsid taskusse Capital Economicsi töötajad Roger Bootle’i juhtimisel.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles